Business Hi-Tech

O lege din 1934 l-ar putea face si mai bogat pe Arnold Schwarzenegger

26.04.2004, 00:00 15

Tiger Woods, Shaquille O'Neail, Henry Kissinger si Arnold Schwarzenegger au ceva in comun: fiecare detine o mica parte din Google, cel mai popular motor de cautare de pe Internet, care ar putea fi obligat in curand sa se listeze la Bursa.
Analistii spun ca una din reglementarile de pe Wall Street obliga compania sa isi faca publice rezultatele afacerilor, iar acest lucru este de dorit sa aiba loc dupa listarea la Bursa. Legea, care dateaza din 1934, mentioneaza ca toate companiile care au o valoare a activelor de peste 10 milioane de dolari si peste 500 de actionari trebuie sa faca publice informatiile. In acest moment, afacerile Google se cifreaza (din estimarile specialistilor) la cateva sute de milioane de dolari pe an, cu profit de ordinul zecilor de milioane $. Compania are cateva mii de angajati, din care 650 au optiunea de a cumpara actiuni prin sistemul intern. Cu alte cuvinte, ar fi indeplinit deja conditiile pentru a face publice informatiile financiare. Rezultatele trimestriale ar urma sa fie prezentate Comisiei care supervizeaza activitatea Bursei din New York (SEC).
Analistii speculeaza pe marginea unei prevederi a acestei legi, care cere companiilor cu astfel de rezultate sa depuna prima informare publica la cel mult patru luni dupa ce au atins nivelul de business cerut. Astfel, Google ar putea fi obligat sa isi prezinte prima informare la SEC in urmatoarele doua saptamani (aprilie fiind cea de-a patra luna dupa rezultatele bune inregistrate pe anul 2003). Iar publicarea lor ar putea diminua valoarea companiei, spun aceiasi analisti de pe Wall Street. De aceea, Google ar putea decide sa anunte listarea la Bursa inainte de primul comunicat catre SEC.
Oficialii Google nu au comentat niciodata zvonurile privind listarea la Bursa, insa Larry Page, unul din fondatori, a declarat ca nu considera deocamdata procedura ca fiind necesara. Ramane de vazut deocamdata daca Google a atins intr-adevar nivelul cerut de SEC.
Exista insa si alte motive pentru care Google ar putea sa se listeze la Bursa cat mai curand, spun analistii. In primul rand miliardele de dolari dorite de toata lumea, apoi relansarea sectorului IT, care creste valoarea Google si nu in ultimul rand faptul ca va avea posibilitatea de a cumpara o alta companie publica, ceea ce i-ar consolida pozitia de lider al pietei.
Analistii, care si-au mai temperat previziunile, spun acum ca Google ar putea valora 20-25 de miliarde de dolari dupa prima zi de tranzactionare a actiunilor. Acest lucru ar ridica compania deasupra producatorului de haine sport Nike, a producatorului de tehnica militara Lockheed Martin sau a Federal Express, scrie cotidianul The New York Times. Oamenii care au investit in anii a90 cateva sute de mii de dolari in Google vor avea peste noapte sute de milioane, iar fondatorii companiei, Serghei Brin si Larry Page vor castiga miliarde bune, spun specialistii citati.
In 1998, fondatorii Google aveau nevoie de bani pentru a infiinta compania, iar in cateva luni au reusit sa stranga un milion de dolari de la mai multi investitori privati. Un an mai tarziu, cand Google devenise deja favoritul Silicon Valley, un fond botezat Angels Investors, care a adunat bani de la vedetele americane, a investit si in motorul de cautare, pe langa alte firme IT. Daca majoritatea companiilor in care au pus banii au dat faliment dupa crahul dot-com, Google a ramas in picioare si ar putea astazi sa le aduca destui bani pentru a acoperi toate pierderile si a realiza si un profit.
"Listarea este mai aproape ca niciodata", a declarat Andy Bechtolsheim, fondator al Sun Microsystems, si care in 1998 a bagat 200.000 de dolari in Google. El spune ca partea sa va valora 300 de milioane de dolari in prima zi dupa listarea la Bursa din New York.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO