Business Hi-Tech

Nokia scoate la rampa primul telefon cu sistem Linux

31.08.2009, 18:41 101

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, si-a prezentat primul sau telefon pe care ruleaza sistemul de operare Linux, adresat segmentului high-end, scrie agentia Thomson Reuters.

Modelul N900 va fi comercializat pe piata pentru circa 500 de euro, potrivit Nokia. Operatiunile companiei in sectorul de telefonie mobila s-au extins si catre dezvoltarea de software si servicii, urmand exemplul celor de la Apple si Google, care si-au facut intrarea pe piata de telefonie mobila in ultimii doi ani.

Nokia a incercat in ultima perioada sa caute noi oportunitati de afaceri, in conditiile in care piata de telefonie mobila incepe sa se suprasatureze, insa serviciile puse la dispozitia clientilor, precum descarcarea de muzica sau jocuri, nu au reusit sa starneasca prea mult interes. "Provocarile pe care Nokia va trebui sa le infrunte se refera la armonizarea elementelor de hardware cu cele de software, pentru a face fata concurentei aprige venite din partea celor de la Apple si Google", a declarat Ben Wood, presedinte al departamentului de cercetare din cadrul firmei CCS Insight.

Nokia continua sa isi pastreze cota de piata la acelasi nivel, de circa 40%, insa a pierdut teren pe segmentul high-end in fata celor de la Apple.

Banca Goldman Sachs a estimat ca cei de la Nokia vor pierde cota de piata pe segmentul telefoanelor cu preturi de peste 350 dolari, de la 33% in urma cu doi ani pana la 13% in 2009. Analistii preconizeaza ca sistemul de operare Linux va fi un element-cheie pentru revenirea Nokia in urmatorii ani. Compania finlandeza a cochetat cu Linux inca din 2005, folosindu-l pentru dispozitivele "Internet tablets", care nu au reusit sa se impuna pe piata.

Cei de la Nokia au afirmat ca sistemul Linux va opera in paralel cu Symbian in cazul modelelor din segmentul high-end. Linux este cel mai popular sistem de operare gratuit, disponibil publicului larg. "Sub nicio forma sistemul de operare Symbian nu va fi pus in pericol de aparitia telefoanelor pe care ruleaza Linux", a declarat Anssi Vanjoki, director al departamentului de vanzari de la Nokia. "Symbian va continua sa fie platforma noastra de baza, pe care o vom extinde si o vom dezvolta cat de mult posibil, atat in termeni de functionalitate, cat si de distributie, incercand sa producem cat mai multe telefoane care utilizeaza Symbian", a explicat Vanjoki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO