Business Hi-Tech

Mihailescu: Oamenii nu vor mai fi plimbati intre institutii doar cand sistemele IT vor fi interconectate

Mihailescu: Oamenii nu vor mai fi plimbati intre institutii doar cand sistemele IT vor fi interconectate
11.03.2009, 00:00 809

Cresterea ponderii achizitiilor publice care se desfasoara pe internet poate aduce economii de sute de milioane de euro la bugetul statului, spune Bogdan Mihailescu, noul presedinte al Autoritatii pentru Serviciile Societatii Informationale, care administreaza la nivel national Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), prin intermediul site-ului e-licitatie.ro. Anul trecut, valoarea achizitiilor publice din Romania a fost de aproximativ 15 mld. euro, din care 2%, respectiv 303 mil. euro, au reprezentat achizitii realizate prin mijloace electronice.

"Daca reusim sa crestem acest procent la pragul legal de 20%, creste transparenta licitatiilor, creste nivelul competitiv si in final se reduce valoarea totala a achizitiilor facute de institutiile publice. Daca acestea fac doar 1% economii prin desfasurarea procedurilor online, la nivel national se obtin economii de 150 mil. euro", a declarat intr-un interviu pentru ZF Bogdan Mihailescu, presedintele ASSI.
El sustine ca procentul mic de utilizare a sistemului electronic trebuie privit cu "buna-credinta", in conditiile in care "o mare parte dintre cei care trebuie sa foloseasca sistemul nu au avut suficienta competenta sa il foloseasca". "Poate ca nu a existat suficienta constientizare a necesitatii utilizarii. Daca folosesti intr-un procent de 2%, e clar ca poti sa atingi si 20%. Este combinata nestiinta cu o notorietate scazuta."
Pentru a-si atinge obiectivul de a majora gradul de utilizare al sistemului, ASSI va derula programe de promovare si training.
"Dezvoltam un plan pentru a constientiza importanta utilizarii acestui sistem, pentru ca ASSI nu are atributii in a controla sau a impune folosirea SEAP", explica Mihailescu.
ASSI a lansat in luna februarie un centru de excelenta in care organizeaza zilnic cursuri de utilizare a sistemului.
"Promovarea mai inseamna si parteneriate cu principalele institutii ale statului - ministere, primarii, consilii judetene care au o putere mult mai mare de a impune utilizarea SEAP, atat intern, cat si in cadrul institutiilor subordonate."
Mihailescu recunoaste de altfel explicit ca institutiile care au un nivel ridicat de autoritate si ar putea avea un rol important in cresterea gradului de utilizare al SEAP sunt Ministerul Finantelor si ANRMAP (Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice). Sistemul electronic de achizitii publice a fost lansat in anul 2002, in perioada in care Dan Nica, actualul vicepremier si ministru al internelor, era ministrul comunicatiilor.
La data lansarii din 2002, fixata in mod intentionat de guvernul Nastase pe data de 4 martie, ziua in care in 1977 un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter lovea Romania, Dan Nica declara ca lansarea e-licitatie.ro va provoca un "cutremur" in sistemul de achizitii publice si va juca un rol puternic in combaterea coruptiei.
La sapte ani distanta de la data lansarii sistemului, autoritatile spun insa ca mai este nevoie de eforturi pentru aplicarea reglementarilor legale in vigoare privind sistemul e-licitatie.ro.
Mihailescu spune astfel ca un alt obiectiv al mandatului sau este inscrierea in sistemul e-guvernare a tuturor institutiilor publice din Romania, o masura care este, de asemenea, prevazuta de lege. In prezent sunt aproximativ 800 de institutii inscrise, iar numarul ar trebui sa creasca pana la 13.000 pana la sfarsitul anului, estimeaza presedintele ASSI.
"Primul nivel de servicii oferite de sistem tine de contact orice cetatean care cauta o anumita institutie publica ar trebui sa gaseasca datele acesteia pe e-guvernare.ro."
Portalul va mai permite descarcarea formularelor specifice fiecarei institutiei, iar al treilea nivel de servicii completarea acestora direct pe internet. Serviciul acesta este functional pentru Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca - marii contribuabili isi completeaza online formularele care sunt transmise catre ANOFM. Ulterior, sistemul e-guvernare va permite accesul securizat in sistemele IT de baza ale institutiilor publice.
Mihailescu intentioneaza, de asemenea, sa finalizeze anul acesta definirea cadrului de interoperabilitate informatica intre institutiile publice ale statului.
"Trebuie sa definim impreuna cu Ministerul Comunicatiilor 'vocabularul si gramatica' care vor permite comunicarea sistemelor informatice la nivelul administratiei locale si centrale, pentru ca cetateanul sa nu mai fie nevoit sa se plimbe intre institutii. Fiecare institutie se dezvolta independent in ceea ce priveste sistemele informatice, dar la un moment dat sistemele IT trebuie sa comunice intre ele. Doar asa o institutie ii va putea oferi unui cetatean intr-un timp decent toate informatiile de care are nevoie."
Acest demers presupune si consultarea furnizorilor de solutii IT din mediul privat.
 
Ce cauta "la stat" un manager cu o experienta de 10 ani la Oracle si SAP?
 
Bogdan Mihail Mihailescu (foto), 39 de ani, a fost numit in functia de presedinte al ASSI la inceputul lunii februarie, prin ordinul ministrului comunicatiilor Gabriel Sandu. El l-a inlocuit in functie pe Daniel Gruia. Mihailescu a lucrat in perioada 1996-2003 la Oracle Romania, subsidiara locala a unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata de soft de business. Apoi a fost directorul comercial al rivalului SAP timp de patru ani, iar in perioada 2007-2009 a condus compania BCOM Technologies, furnizor de aplicatii informatice pentru administratia publica. Mihailescu a absolvit Facultatea de automatica si calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.
Mihailescu spune ca a luat in calcul mai multe motive atunci cand a facut trecerea din mediul privat in sectorul public. "Venind din perspectiva consumatorului de servicii oferite de administratia publica, am sansa de a influenta lucrurile astfel incat sa venim cu servicii mai apropiate de ceea ce isi doreste cetateanul. Pe de alta parte, din punct de vedere profesional este un pas inainte, tinand cont ca ASSI este o institutie mare, cu un grad ridicat de profesionalism."
In ceea ce priveste activitatea sa in mediul privat, Mihailescu spune ca a acumulat o experienta solida in cei 9 ani de lucru la Oracle Romania. "Am inceput la Oracle relativ rapid, la circa un an si jumatate dupa facultate. A fost prima scoala adevarata in ceea ce priveste meseria de IT. Am avut atat joburi tehnice, ocupandu-ma de promovarea anumitor categorii de produse. Apoi am preluat managementul unor echipe tehnice si in final am ajuns in zona comerciala, unde am dezvoltat businessul pe anumite verticale, cum ar fi telecom sau sectorul public", explica Mihailescu. El spune ca trecerea la SAP a fost dictata de decizia de a evolua profesional. El a fost responsabil de coordonarea vanzarilor software la nivel national. "Sectorul public a jucat iar un rol foarte important, fiind unul dintre principalii potentiali clienti pentru SAP."
BCOM Technologies a fost urmatorul pas in cariera lui Mihailescu. "Este o companie mica, locala, la care am hotarat sa ma duc pentru a fi mai aproape de orasul natal, Ploiesti. A fost o etapa interesanta pentru ca am aplicat tot ce am invatat in companii multinatioanle intr-o firma cu resurse limitate", spune el. Cifra de afaceri a companiei, care se ocupa cu dezvoltarea de software si implementarea de solutii ERP (pentru managementul resurselor companiilor), a crescut cu 50% in perioada 2007-2008, de la 450.000 de euro la 750.000 de euro, sustine Mihailescu. Compania deruleaza proiecte in cadrul Ministerului Finantelor sau BCR in parteneriat cu Oracle si are produse proprii pentru administratia publica (gestiunea taxelor si impozitelor).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO