Business Hi-Tech

Microsoft isi impune standardul SOAP

26.02.2001, 00:00 21



Un grup de companii din sectorul IT, condus de gigantul IBM (cel mai important producator mondial de hardware), a decis saptamana trecuta sa adopte standardul de comert electronic dezvoltat de trustul Microsoft, punand astfel capat unei dispute care dureaza de mai bine de un an.

Prin alegerea unui standard unic, cele doua parti incearca sa puna la dispozitia companiilor un format comun pentru desfasurarea afacerilor prin intermediul Internetului - o piata a carei dezvoltare urmeaza sa cunoasca o adevarata explozie in viitorii ani.

Astfel, institutul AMR Research din Boston prezice ca piata tranzactiilor business-to-business va atinge in anul 2004 nivelul de 5.700 miliarde de dolari, fata de 581 milioane in prezent.

"Daca nu reusim sa punem la punct un standard de comunicatie, atunci oamenii vor incerca sa gaseasca modalitati proprii de a desfasura aceste tranzactii. In final s-ar ajunge la dificultati de interoperabilitate imense", declara Bob Sutor, director de strategie e-business in cadrul IBM. De fapt, aceasta este tocmai situatia care a existat pana acum.

IBM a inceput sa lucreze la proiectul unui asemenea standard in 1999, alaturi de alte aproximativ 130 de companii, printre care Sun Microsystems (cel mai mare furnizor mondial de servere UNIX). Consortiul respectiv, intitulat Oasis, si-a desfasurat activitatea sub auspiciile Natiunilor Unite.

Standardul pus la punct de Oasis, intitulat ebXML (electronic business Extensible Markup Language), reprezinta o serie de specificatii care definesc modul in care companiile trebuie sa comunice intre ele pentru a vinde si cumpara bunuri prin intermediul Internetului. XML este un standard Web utilizat pentru schimbul de informatii online.

Asa cum se intampla frecvent in lumea afacerilor, nu toata lumea a aplaudat eforturile facute de Oasis. La sfarsitul anului 1999, Microsoft a lansat proiectul SOAP (Simple Object Access Protocol), un standard care intra in concurenta directa cu ebXML in unele domenii cheie. La sfarsitul lunii mai a anului trecut, Microsoft a inmanat specificatiile SOAP consortiului World Wide Web pentru a fi ratificate.

John Montgomery, manager de produs in cadrul diviziei .Net framework a grupului Microsoft, a declarat ca decizia Oasis de a adopta standardul SOAP nu face decat sa confirme valoarea acestuia. Totodata, Montgomery a declarat ca firmele participante la proiectul Oasis "au incercat sa rezolve prea multe lucruri simultan, astfel incat nu au reusit sa termine nimic la timp".

Pentru trustul fondat de Bill Gates, aceasta veste buna intervine intr-un moment extrem de important. Timp de doua zile, cu incepere de azi, se va desfasura apelul in procesul intentat gigantului informatic de Departamentul american de Justitie si de autoritatile a 19 state federale.

Grupul va trebui sa-si sustina, in fata celor sapte judecatori ai Curtii de Apel, pozitia impotriva deciziei de separare in trei entitati diferite, formulate de un judecator federal in luna iunie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO