Business Hi-Tech

Mai putini virusi noi, dar mai multe versiuni ale celor vechi

17.06.2005, 18:22 23

Specialistii producatorilor de solutii pentru securitatea informatica avertizeaza ca piratii Internetului au gasit o noua metoda de a raspåndi virusii: in loc sa creeze unii noi, inmultesc exponential numarul de variante existente ale virusilor cunoscuti.

Cel mai recent exemplu in acest sens este virusul Mytob, care ataca sistemele de operare ale calculatoarelor, conform BBC. In acest moment apar in fiecare ora versiuni noi ale acestuia, iar variantele virusului ocupa 14 locuri din 20 in topul celor mai periculosi virusi, realizat de specialistii companiei de securitate Sophos.

Acest nou mod de operare ingreuneaza semnificativ munca firmelor de securitate informatica. Aceste companii utilizeaza diferite programe pentru a scana documentele de virusi cunoscuti, dar din moment ce noi versiuni ale virusilor apar in permanenta, companiile nu le pot analiza pe toate in timp util, pentru a le putea detecta la scanare, scrie publicatia electronica.

In plus, programele antivirus care scaneaza mesajele online de virusi nu reusesc sa descopere toti virusii, ci doar aproximativ 65% dintre acestia, conform unui studiu realizat de compania britanica de securitate Checkbridge. Studiul a fost realizat pe un etalon de doua milioane de mesaje e-mail trimise pe parcursul a cinci zile, care au fost scanate cu trei programe antivirus cunoscute.

Acuratetea celui mai bun program de antivirus a variat intre 64% si 97%, conform cercetatorilor Checkbridge.

"Nici macar folosirea a doua programe care scaneaza mesajele e-mail nu ofera siguranta ca vor fi gasiti toti virusii", a afirmat directorul Checkbridge.

Majoritatea companiilor cunoscute de securitate pe Internet descopera aproximativ 1.000 de virusi si versiuni ale acestora in fiecare luna si imbunatatesc programele anti-virus pentru a oferi protectie impotriva acestora, conform BBC News.

Cu toate acestea, spun specialistii, raspåndirea unui virus lansat ar putea fi impiedicata in totalitate daca providerii de software antivirus ar putea imbunatati aceste programe pentru virusul respectiv la scurt timp dupa aparitia acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO