Business Hi-Tech

Lupta in instanta pentru sefia ANRCTI, care administreaza o piata de 4,5 miliarde de euro

Lupta in instanta pentru sefia ANRCTI, care administreaza o piata de 4,5 miliarde de euro

In varsta de 40 de ani, Liviu Nistoran a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti si s-a lansat in afaceri in 1994. El a infiintat compania Digital Pro, GlobalNet si NetCom. A fost ales in Camera Deputatilor in 2004.

27.08.2008, 19:12 22

Fostul presedinte al ANRCTI Dan Georgescu a depus, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de suspendare a deciziei prin care a fost revocat din functie, considerand ca actul semnat de premierul Calin Popescu Tariceanu nu contine si o motivatie legala.
De asemenea, Georgescu a solicitat si suspendarea deciziei de numire la conducerea autoritatii de reglementare in domeniul IT&C a lui Dorin-Liviu Nistoran.
"Avand in vedere ca, in ciuda eforturilor pentru a afla motivul real al revocarii mele din functia de presedinte al ANRCTI, nu am primit niciun raspuns, si considerand ca simpla enumerare a unor articole de legi nu pot sta la baza demiterii mele, am contestat, astazi (marti - n. r.), in instanta, decizia premierului Calin Popescu Tariceanu", a declarat Dan Cristian Georgescu.
Fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a fost eliberat din functie printr-o decizie a premierului Tariceanu semnata la 18 august, actul normativ intrand in vigoare la publicarea in Monitorul Oficial, in 20 august.
Potrivit actului normativ, decizia de eliberare a presedintelului ANRCTI a fost luata in baza unui raport de audit public intern intocmit in luna august, prin care se constata incalcarea prevederilor mai multor articole din OUG 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, precum si incalcari ale OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, Legii 53/2003 (Codul Muncii), Legii 672/2002 privind auditul public intern si Legii 500/2002 privind finantele publice.
"Intr-o prima faza, am cerut instantei suspendarea revocarii mele din functie deoarece decizia, in opinia mea, nu este motivata, precum si suspendarea numirii in functie a actualului presedinte al institutiei, Dorin-Liviu Nistoran", a mai spus Georgescu.
Deputatul independent Dorin-Liviu Nistoran a fost numit la conducerea ANRCTI la 20 august, decizia sefului Executivului fiind publicata in Monitorul Oficial doua zile mai tarziu.
"In legatura cu reactia Comisiei Europene, fiind cunoscuta preocuparea oficialilor europeni pentru asigurarea independentei fata de mediul politic a activitatii ANRCTI si importanta conditiilor de revocare a conducerii institutiei, vreau sa adaug ca, si din acest punct de vedere, am transmis un mesaj premierului Tariceanu si nu am primit niciun raspuns", a mai spus Georgescu. ANRCTI a fost infiintata in luna decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.
La acea data, fostul presedinte al ANRC, Ion Smeeianu, a castigat in justitie dreptul de a reveni la conducerea institutiei, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Inalta Curte a anulat decizia emisa de premierul Tariceanu in martie 2005, prin care Smeeianu a fost inlocuit cu Georgescu, si a dispus reinstalarea acestuia in functia detinuta anterior emiterii actului, cu obligarea Executivului la plata despagubirilor reprezentand salariul indexat, majorat si recalculat, ca si a celorlalte drepturi.
Prin infiintarea unei alte institutii de reglementare, repunerea lui Smeeianu la conducerea institutiei a devenit imposibila din punct de vedere juridic.
Contactat de Mediafax, Smeeianu a declarat ca, pana in prezent, nu a primit despagubirile reprezentand salariul indexat, majorat si recalculat, precum si celelalte drepturi.
"Hotararea Inaltei Curti nu impune un termen limita pentru plata despagubirilor. Sunt in curs de demarare a procedurilor privind obtinerea drepturilor castigate in instanta", a spus Smeeianu. ANRCTI este o institutie independenta de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice si audiovizuale, echipamentelor radio si echipamentelor terminale de comunicatii, inclusiv din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiei si serviciilor postale.
Valoarea pietei telecomunicatiilor pentru anul 2007 a fost evaluata la circa 4,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO