Business Hi-Tech

Laptopurile pe combustibil dau teste

04.09.2003, 00:00 18

Asteptate cu nerabdare de pasionatii laptopurilor, bateriile care functioneaza cu ajutorul asa-numitelor "fuel cells" trebuie sa treaca acum si testele legate de siguranta, deoarece folosesc un combustibil extrem de inflamabil, metanolul.
Producatorii sustin ca noua tehnologie care prelungeste perioada de functionare a laptopurilor la 10 ore (aproape dublu decat in cazul modelelor care utilizeaza baterii de ultima generatie) si care transforma metanolul in curent electric, este la fel de sigura ca o bricheta sau o sticla de vodca, neexistand posibilitatea de a exploda, indiferent de situtia in care se afla. Mai mult, una dintre companiile care produc astfel de baterii, Entegris, spune ca pentru a produce curentul electric necesar functionarii unui laptop, este nevoie de o solutie cu o concentratie de 24% metanol in apa, care nici macar nu este inflamabila.
Specialistii japonezi sustin si ca rezervele de combustibil vor putea fi inlocuite mai usor, lucru ce va permite o functionare pe o perioada de timp nelimitata a laptopurilor, cu conditia sa cumperi mai multe astfel de baterii.
Companiile nipone Toshiba si NEC au anuntat ca primele modele de laptopuri care utilizeaza acest tip de baterie vor fi lansate pe piata anul viitor dar deocamdata, utilizatorul echipamentului nu il va putea folosi decat maximum sapte ore fara a fi nevoit sa-l puna la incarcat. Casio, Sony si Hitachi lucreaza si ele la dezvoltarea unor sisteme similare. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO