Business Hi-Tech

La ce să ne aşteptăm în 2012 pe piaţa telecom: Se va schimba raportul de forţe pe piaţa telecom din România după licitaţia pentru spectrul radio din 2012?

La ce să ne aşteptăm în 2012 în Hi-Tech: Se va schimba raportul de forţe pe piaţa telecom din România după licitaţia pentru spectrul radio din 2012?

Autor: Adrian Seceleanu

30.12.2011, 00:00 460

Evenimentul care va ţine în tensiune anul viitor aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa locală de comunicaţii este licitaţia pentru spectrul radio care va fi organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, şi al cărei rezultat poate schimba raportul de forţe de pe piaţă sau poate marca intrarea unui nou competitor în România.

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, vor trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare în România începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei din care statul ar putea încasa cel puţin 200 de milioane de euro.

ANCOM îşi propune ca în cadrul licitaţiei să fie vândut şi o parte din spectrul radio deţinut în prezent de Ministerul Apărării Naţionale (MapN), în benzile de frecvenţe de 800 MHz şi 2600 MHz. Spectrul din banda de 800 MHz ar putea fi utilizat pentru furnizarea de servicii 4G.

ANCOM nu a stabilit momentan nici data exactă a licitaţiei şi nici nu a publicat toate condiţiile de participare, acest lucru urmând să fie realizat în prima parte a anului viitor, la o dată neprecizată de şeful arbitrului telecom.

Ceea ce este însă sigur este că licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote.

În situaţia în care momentan nu există detaliile finale ale organizării acestei licitaţii, scenariile care pot fi luate în calcul includ şi o posibilă retragere din România a unor jucători existenţi, fie deliberat, fie ca rezultat al competiţiei pentru dreptul de utiliza spectrul radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO