Business Hi-Tech

KPN vinde pachetul detinut la Euroweb International

03.02.2005, 00:00 57

Operatorul telecom olandez KPN a decis sa vanda pachetul de 43,5% din titlurile pe care le detine la furnizorul de servicii de acces Internet Euroweb International, prezent si pe piata romaneasca.
Actiunile vor fi cumparate de compania Corcyra din Croatia, putin cunoscuta pe piata europeana. Trazactia a fost estimata la 8 milioane de dolari (6,1 milioane de euro) si se va desfasura in doua etape. Prima implica plata a un milion de dolari (770.000 de euro), iar etapa a doua urmeaza sa fie finalizata cel tarziu in mai 2006. Olandezii au avut in 2003 controlul asupra companiei, detinand circa 52,8% din titlurile Euroweb International, insa au vandut o parte din titluri. Aproape 10% din actiunile companiei sunt detinute de fondul de ivnestitii Fleminghouse, iar restul de 46,7% sunt listate pe Nasdaq. Euroweb Internetional detine 99,96% din actiunile Euroweb Romania, restul de actiuni apartinand managementului local.
Euroweb International a vandut anul trecut divizia sa din Republica Ceha pentru 376.800 de euro, catre compania rivala Globix Communications, subsidiara a grupului eTel. In urma acestei tranzactii, Euroweb International, companie americana cu sediul in New York, mai are operatiuni in Romania, Ungaria si Slovacia. Compania a anuntat ca nu exclude achizitii in aceste trei piete pentru a-si consolida pozitia.
In 2004, Euroweb International a achizitionat in Ungaria compania concurenta Elender Business Communications, care avea o cifra de afaceri de 22,5 milioane de dolari pe an (17,2 milioane de euro). De asemenea, Euroweb a cumparat inapoi pachetul majoritar (51%) al Euroweb Ungaria, care era detinut de Pantel Telecommunications si pentru care a platit 2 milioane de dolari (1,61 milioane de euro).
Anul anterior, Euroweb International fusese de asemenea tinta unei achizitii, grupul american Central European Telecom Acquisiton Corp. (CETAC) lansand o oferta pentru preluarea a 52,8% din titlurile companiei. Negocierile cu KPN au esuat insa, olandezii preferand sa vanda doar 9,8% din titluri, catre un fond de investitii.
Divizia din Romania a Euroweb si-a inceput activitatea in 1993, fiind cumparata de compania americana in 2000. Atunci Euroweb a cumparat Roknet si Mediator, ambii furnizori de servicii de acces la Internet. La finalul lui 2001 compania a anuntat o cifra de afaceri de 10 milioane de dolari (7,7 milioane de euro). In 2002 cifra s-a dublat, sustin oficialii Euroweb Romania. Pe 2004, compania isi propusese sa ajunga la o cota de piata de 10% pe segmentul servicii de acces Internet pentru companii, o piata de aproximativ 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO