Business Hi-Tech

Invensys intinde o mana salvatoare catre Baan

28.07.2000, 00:00 14



Compania britanica Invensys va prelua societatea olandeza de software Baan, stopand aici perspectivele celui mai mare faliment care ar fi putut avea loc in recenta istorie economica a Europei.

Decizia a intervenit dupa ce grupul britanic renuntase la oferta de a cumpara cel putin 95% din actiunile companiei olandeze.

Invensys a proiectat un plan de salvare a societatii Baan conform caruia grupul britanic va prelua imediat controlul managerial, va lichida firma in maximum 12 luni ducand astfel la capat acordul in valoare de 762 milioane de euro.

"Vrem sa incepem imediat insanatosirea companiei Baan", a declarat Allen Yurko, director executiv al Invensys.

Invensys, care a anuntat pe 31 mai intentia de a achizitiona Baan, va plati cate 2,85 euro pentru fiecare titlu Baan chiar daca actionarii acesteia au vandut doar 75% din capital companiei britanice.

Cu toate ca nu a obtinut inca un control majoritar al firmei olandeze, Invensys s-a decis sa inceapa restructurarea companiei pentru a accelera preluarea indelung amanata.

Perioada in care Invensys este disponibila sa cumpere si restul actiunilor Baan a fost prelungita cu 20 de zile lucratoare dupa data limita de 1 august. Dupa aceasta data actionarii vor primi cate 2,85 USD pentru fiecare titlu in cursul procesului de lichidare.

Baan, care mai demult rivaliza cu cel mai mare producator european de soft pentru management in afaceri, SAP, a inregistrat pierderi in opt trimestre consecutive.

"Ceea ce facem noi acum este ca incercam sa salvam compania. Nu ne mai putem permite sa pierdem milioane de dolari in fiecare zi si nu mai avem fonduri sa asiguram supravietuirea Baan", a declarat Pierre Everaert, directorul excutiv al companiei olandeze.

Pentru a sprijini Baan in perioada de pana la lichidare, Invensys a trebuit sa contracteze un credit de 100 milioane de dolari, a mai subliniat Yurko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO