Business Hi-Tech

Intrarom si Siveco au castigat cel mai mare contract cu statul pentru informatizarea scolilor: 120 mil. euro

15.09.2008, 21:48 418

Intrarom si SIVECO au castigat licitatia organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) pentru dotarea cu laboratoare informatice a unui numar de 8.191 de unitati din invatamantul preuniversitar, valoarea contractului ridicandu-se la 432,38 milioane de lei (122,48 milioane de euro).

Valoarea contractului licitat de MEC a fost depasita, in ultimii ani, doar de cea a proiectului NetCity de la Primaria Capitalei, care a avut o valoare de peste 200 de milioane de euro si a fost castigat de grupul UTI.

Intrarom va subcontracta 46% din valoarea totala a contractului catre SIVECO Romania, adica 198,89 milioane de lei (fara TVA), se arata in anuntul privind licitatia.

"Intrarom furnizeaza toate echipamentele din componenta laboratoarelor informatizate, serviciile de implementare, suport tehnic si garantie pentru echipamente. Partea din contract subcontractata de Intrarom catre SIVECO consta din: furnizarea licentelor eLearning, a lectiilor multimedia, servicii de formare a profesorilor si servicii de suport tehnic pentru aplicatiile software mentionate", au precizat pentru ZF oficialii Intrarom.

"Proiectul se va derula pe durata a 7 luni, insa cea mai mare parte a acestuia urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an. Banii vor fi incasati in urma efectuarii livrarilor catre beneficiar", au adaugat reprezentantii Intrarom.

Contactati de ZF, oficialii SIVECO nu au oferit detalii despre influenta contractului asupra rezultatelor financiare ale companiei. "Un contract de aceasta valoare va influenta rezultatele financiare ale companiei in 2008", au raspuns la aceeasi intrebare reprezentantii Intrarom. Alaturi de Intrarom, la licitatie au fost depuse inca trei oferte, se precizeaza in anunt.

Potrivit directorului de relatii publice al Intrarom, Magda Mischie, la licitatie au mai depus oferte companiile Asesoft International, Romtelecom (impreuna cu Softwin si Sysware) si Softnet, iar contractul se va incheia in luna decembrie 2008.

Consortiul condus de Romtelecom va depune o contestatie la rezultatul licitatiei.

Asesoft International, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, a incercat, conform propriilor declaratii, sa cumpere compania SIVECO.

Impreuna cu SIVECO, Intrarom va furniza statii de lucru, servere, laptopuri, echipamente multifunctionale, videoproiectoare, aplicatii software de baza, antivirus si didactic, precum si servicii de instalare si instruire pentru cele 8.191 unitati scolare.

Compania Intrarom a fost infiintata in anul 1993 si este subsidiara Intracom Group din Grecia, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii IT&C din sud-estul Europei. La nivelul anului 2007, filiala locala a grupului elen a raportat o cifra de afaceri de 188,5 milioane de lei, in regres cu 19,1% fata de anul precedent, in timp ce pierderile au scazut cu 51%, la 5,57 milioane de lei.

Printre cele mai importante proiecte derulate pe piata locala de Intrarom se numara informatizarea Companiei Nationale Loteria Romana (2003) si a Primariei Municipiului Bucuresti, ambele contracte, cu valori sub cinci milioane de euro, fiind castigate in anul 2003.

De asemenea, societatea a castigat in luna ianuarie 2006 licitatia pentru realizarea primei etape de informatizare a Ministerului Justitiei si a Ministerului Public, valoarea contractului ridicandu-se la 19,5 milioane de euro.

Echipamentele au fost finantate in leasing de UniCredit Leasing.

 

Intrarom

 
  • Nr. angajati: 560
  • Cifra de afaceri 2007: 56,5 mil. euro
  • Pierdere neta 2007: 1,7 mil. euro
  • Director general: Nikolaos Doukakis
  • Intrarom, companie care apartine influentului grup Intracom din Grecia, a castigat unele din cele mai mari contracte cu institutii publice din Romania pe durata administratiei PSD. O mare parte din afacerile Intrarom se bazeaza pe contractele cu statul, compania revizuindu-si de altfel anul trecut la jumatate estimarile privind veniturile, din cauza intarzierilor inregistrate de unele proiecte din mediul guvernamental.
 
 
Siveco
 
  • Nr. angajati: 574
  • Cifra de afaceri: 49,6 mil. euro
  • Profit net: 3,3 mil. euro
  • Director general: Irina Socol
  • SIVECO, cel mai mare producator de software de pe piata locala, este una dintre companiile care au castigat in mai multe randuri, ca titular de proiect sau subcontractor, contracte importante cu institutii publice. Firma are printre actionari fonduri de investitii precum Intel Capital si Polish Enterprise Fund V si manageri ai companiei. Irina Socol detine un pachet de aproape 11% din actiunile SIVECO.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO