Business Hi-Tech

Intel lanseaza noi procesoare mobile

12.05.2004, 00:00 14

Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, a lansat o noua serie de procesoare pentru laptopuri din seria Pentium M, optimizate pentru multimedia si WiFi.
Cele trei cipuri sunt primele care nu vor mai fi numite dupa viteza la care lucreaza, si nici dupa numele de cod initial (Dothan), ci vor avea denumiri in serie, precum noile modele de autoturisme. Ele se vor numi Intel Pentium M 735, 745 si 7553. "Este o incercare de a schimba perspectiva clientilor, care intotdeauna se refera la produsele noastre in functie de viteza lor de lucru", a explicat un oficial Intel. Noile produse au viteze intre 1,7 si 2,0 GHz si sunt optimizate pentru aplicatii multimedia si pentru conectivitatea la Internet prin unde radio (WiFi). Acestea sunt primele produse realizate cu ajutorul unei noi tehnologii, pe 90 de nanometri, care permite realizarea de procesoare de dimensiuni mai mici, care au performante mai bune. De asemenea, inglobeaza mai multa memorie cache pentru aplicatii. Conform testelor preliminare, performantele noilor procesoare sunt cu 17% mai mari decat cele ale modelelor din generatia anterioara, pe 60 de nanometri.
Tehnologia Centrino este realizata special pentru laptopuri, consumand mai putina energie si facilitand conexiunile WiFi. Preturile noilor procesoare variaza, respectiv 294 de dolari pentru cel de 1,7 GHz, 423 de dolari pentru cel de 1,8 GHz si 637 de dolari pentru cel de 2,0 GHz, preturi valabile pentru distribuitori.
Marii producatori de laptopuri, printre care Dell, HP, Sony si Toshiba au anuntat deja ca vor lansa in curand noi computere portabile pe baza noilor procesoare Intel.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO