Business Hi-Tech

În zece ani veniturile cabliştilor din Europa Centrală şi de Est au crescut de peste trei ori

În zece ani veniturile cabliştilor din Europa Centrală...

Autor: Adrian Seceleanu

16.03.2015, 00:03 201

Veniturile companiilor de cablu din Europa Centrală şi de Est au crescut puternic în ultimul deceniu, de la 1,5 mld. euro în 2004 la 5 mld. euro în 2014, însă continuă să rămână la o distanţă apreciabilă faţă de operatorii din vestul continentului, care au avut venituri de aproape 21 mld. euro anul trecut, conform unui raport al companiei de analiză IHS Technology publicat în cadrul unei conferinţe de specialitate, citat de publicaţia online britanică Broadband TV News.

Piaţa de cablu din Polonia, Cehia şi Ungaria este matură după standardele vestice, dar pe de altă parte industria rămâne una puternic fragmentată în întreaga regiune, iar această situaţie blochează o dezvoltare mai accelerată, au declarat participanţii la conferinţa anuală a industriei de cablu, conform publicaţiei britanice. Conform unor date ale IHS, valabile la finalul anului 2013, în România existau 610 operatori de cablu, în Bulgaria - 500, în Ungaria - 420, în Polonia - 630, iar în Cehia - 62. În acelaşi timp, în Spania erau 4 operatori de cablu, în Franţa - 13 iar în Germania - 200.

„Alte diferenţe înregistrate în interiorul diferitelor pieţe din Europa Centrală şi de Est sunt cele legate de nivelul venitului mediu lunar pe utilizator. Nivelul scăzut al acestui indicator din ţări precum Bulgaria sau România poate «torpila» şi cei mai ambiţioşi operatori, dar acesta reflectă până la urmă cât îşi pot permite în mod realist consumatorii să plătească pentru aces­te produse“, con­form sursei citate.

Una dintre cele mai mari companii de cablu din regiune este RCS&RDS, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, cu afaceri anuale de peste 600 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO