Business Hi-Tech

Impozitele pe salarii, principala problema si in planuitele parcuri tehnologice

09.03.2001, 00:00 20



Reducerea impozitului pe salarii este principala facilitate de care firmele romanesti de software vor sa beneficieze intr-un viitor parc tehnologic, se arata intr-un studiu dat publicitatii de Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

Aproape o treime din managerii firmelor de software care au raspuns in cadrul acestui studiu considera ca principalul factor care afecteaza dezvoltarea firmei este nivelul ridicat al impozitului pe salarii, pe locurile urmatoare situandu-se impozitul pe profit (24,6%) si TVA (19,8%).

ARIES a realizat acest studiu la sfarsitul anului trecut, cu ocazia expozitiei Binary'2000, pe baza raspunsurilor acordate de peste 30 de manageri ai firmelor de IT paricipante.

Potrivit acestui studiu, 94% dintre manageri doresc ca firma proprie sa isi desfasoare activitatea intr-un parc tehnologic orientat software, iar 87% dintre acestia considera ca un asemenea parc ar trebui sa functioneze in apropierea mediilor universitare.

Inchirierea de spatii in cadrul parcurilor tehnologice ar reprezenta optiunea a circa 60% dintre manageri, in timp ce cumpararea acestor spatii este considerata cea mai buna solutie de 16% dintre respondenti.

Printre principalele servicii de care firmele de software doresc sa beneficieze se numara cele de telecomunicatii, de marketing, consultanta, posta rapida si alimentatie publica. De asemenea, in raspunsuri se regasesc serviciile financiar - bancare, vamale sau proximitatea unei sali de conferinte.

Potrivit studiului ARIES, angajatii firmelor din parcul tehnologic vor sa beneficieze de training in domeniul marketingului (19,7%), conducerea proiectelor (19,7%), calitatea produselor de software (19,7%) si planificare strategica (15,8%).

Studiile de piata sunt principalele informatii pe care administratia unui parc tehnologic trebuie sa le puna la dispozitia managerilor firmelor de software (27,8%), in timp ce informatiile in domeniul juridic reprezinta optiunea primordiala pentru 25% dintre manageri.

Bucurestiul reprezinta principala localitate in care sa fie infiintate parcurile tehnologice, in conditiile in care circa 70% dintre firme isi desfasoara deja activitatea in zona.

Brasovul si Cluj-Napoca sunt urmatoarele aglomerari ca importanta pentru domeniul IT, aproape 15% din totalul firmelor de soft desfasurandu-si activitatea in cele doua municipii.

Aproape 94% dintre firme au capital privat, in timp ce firmele cu capital mixt au o pondere de 3% din total. Doua treimi din firmele romanesti de IT intervievate au capital exclusiv romanesc, se mai arata in studiu. De asemenea, majoritatea firmelor au fost infiintate in perioada 1990 - 1995.

Cifra de afaceri medie in anul 2000, potrivit studiului ARIES a fost de 1,5 milioane de dolari, in crestere cu circa 200.000 de dolari fata de anul anterior.

Pietele externe au constituit destinatia a circa 36% din productia romaneasca de software, pe primele locuri ca importanta situandu-se tarile din spatiul Uniunii Europene si Statele Unite. Asociatia ARIES este constituita din aproape 150 de firme din sectorul high-tech.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO