Business Hi-Tech

IBM isi deschide al doilea centru de servicii la Brasov

13.05.2009, 19:28 127

IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor global de servicii IT, care are peste 1.500 de angajati, va deschide pe 20 mai un centru de servicii in Brasov, al doilea din Romania.

"Avand in vedere experienta reusita din Romania (...) am decis sa ne extindem dincolo de capitala tarii inainte de a intra pe alte piete est-europene. Pentru ca cea mai mare parte a clientilor provin de pe intreg teritoriul european, ne intereseaza oameni cu un grad ridicat de cunostinte in IT, dar care sa cunoasca si limbi straine", au declarat oficialii IBM, fara a preciza cati angajat va avea initial centrul din Brasov.
Acestia au adaugat ca pentru alegerea locatiei au solicitat feedback din partea clientilor, au analizat piata pentru resurse, au purtat discutii cu centrele universitare si au evaluat piata imobiliara.
IBM are o retea de distributie globala, alcatuita din peste 80 de centre, care furnizeaza servicii IT pentru dezvoltarea aplicatiilor de afaceri, mentenanta sau testare.
Centrul din Brasov se va specializa in dezvoltarea de tehnologii noi si de competente pe segmentul auto, potrivit oficialilor IBM.
Mihai Tudor, directorul executiv al companiei, anunta din luna martie planurile de extindere. "Nu am stopat planurile pentru acest an. In consecinta, vom continua politica de crestere si angajare, iar in mai vom deschide un nou centru in Brasov", declara el.
IBM a raportat, la nivel global, pe primul trimestru al acestui an un profit net de 2,3 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro), in scadere cu 1% comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Rezultatul reprezinta urmarile crizei economice globale si faptul ca firmele cheltuiesc tot mai putin pe segmentul IT, scrie presa internationala.
Veniturile au scazut in primele trei luni cu 11%, la 21,7 mld. $ (16,7 mld. euro), comparativ cu valoarea de 24,5 mld. $ (18,9 mld. euro) din T1 2007.
De asemenea, cel mai mare furnizor mondial de servicii IT intentioneaza sa elimine mii de locuri de munca in Anglia, Germania si Irlanda, in timp ce transfera locuri de munca catre alte tari din Europa, China, India si America de Sud, relateaza presa internationala.
Reducerile de personal au fost deja operate in Europa de Vest si mai multe concedieri vor avea loc in urmatoarele luni, a declarat Lee Conrad, reprezentant al Alliance@IBM, o retea a angajatilor companiei. IBM a disponibilizat deja aproape 4.000 de angajati de la inceputul acestui an, alaturandu-se gigantilor Microsoft si Intel, care isi reduc forta de munca pentru a face fata recesiunii.
Companiile americane au eliminat peste 823.000 de locuri de munca din luna noiembrie, urcand rata somajului la 8,1% in urma cu trei luni, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.
IBM a retras o oferta de cumparare a companiei Sun, producatorul american de servere, de aproximativ 7 mld. dolari (5,3 mld. euro) dupa ce Sun a intrerupt negocierile exclusive pe 4 aprilie. Sun a refuzat continuarea acestora deoarece nu exista nicio garantie a faptului ca IBM va finaliza discutiile in cazul in care companiile ar fi intalnit obstacole precum o investigatie antitrust, a declarat un apropiat al firmei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO