Business Hi-Tech

HP ramane lider si la solutii de stocare

10.12.2002, 00:00 12

Vanzarile de solutii de stocare de date au continuat sa scada pe trimestrul trei al acestui an, iar analistii IDC (International Data Corporation) prevad o continuare a acestei tendinte in viitorul apropiat, informeaza ZDnet.com.
Incasarile totale din domeniul solutiilor de stocare de date se cifreaza la 4,7 miliarde de dolari pe trimestrul al treilea, cu 2 procente mai putin fata de perioada iulie-septembrie. "Evolutia incasarilor pe trimestrul al treilea dovedeste ca nu poate fi vorba de o relansare a vanzarilor in 2003", a precizat Charlotte Rancourt, analist IDC.
Hewlett-Packard continua sa fie numarul unul mondial in sectorul solutiilor de stocare de date, detinand 27% din piata, urmata de IBM cu aproximativ 20%. EMC a reusit sa-si pastreze pozitia a treia cu 11% din piata, dar a avut de suferit din cauza reducerii puternice a veniturilor in acesta perioada. Dell Computer si Hitachi sunt pe locul patru, cu aproximativ 6% din piata.
Cel mai puternic declin s-a observat in segmentul solutiilor de stocare in retea, spun analistii de la IDC. Piata solutiilor de stocare atasate retelelor IT (NAS - network-attached storage) a scazut cu 10% in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul anterior.
In ciuda scaderii vanzarilor, companiile au tendinta de a trece de la sistemele de stocare atasate direct calculatoarelor la cele de retea ceea ce indica o perspectiva pozitiva pe termen lung pentru producatori, mai spun analistii.
Network Appliance conduce piata de solutii de stocare atasate retelei (NAS), ocupand 37% si depasind astfel EMC, ce detine numai 31% din piata.
HP a preluat conducerea pe piata solutiilor de stocare in retea (SAN - storage area network) cu 31% din piata. Pe locul al doilea ramane EMC. Nici aceasta piata nu a fost ferita de recesiune, veniturile pe trimestrul trei fiind cu 6% mai mici decat in perioada aprilie-iunie 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO