Business Hi-Tech

HP: Piaţa de servere a crescut, comenzile venind şi de la IMM-uri şi din telecom

HP: Piaţa de servere a crescut, comenzile venind şi de la IMM-uri şi din telecom

Autor: Adrian Seceleanu

07.12.2011, 19:08 1055

De ce au crescut vânzările de servere în contextul în care multe industrii tradiţional consumatoare de IT, precum cea de comunicaţii, au scăzut şi în 2011?

"Au fost proiecte de reducere a costurilor, de consolidare a infrastructurii. De exemplu, au fost companii care au redus numărul de locuri în care erau amplasate serverele, şi cu această ocazie s-au făcut şi schimbări ale echipamentelor. Iar când s-au realizat asemenea proiecte s-au adăugat în unele cazuri şi alte soluţii, cum sunt cele de recuperare în caz de dezastru, de exemplu", a explicat managerul HP.

Pe de altă parte, vânzările au crescut şi pe fondul ascensiunii pe piaţă a soluţiilor cloud - prin care companiile pot închiria printre altele şi infrastructură în loc să o cumpere. Două asemenea companii care achiziţionează servere HP sunt Hostway şi Voxility, a spus Guran.

Comenzile au venit din mai multe segmente de piaţă, de la IMM-uri până la sectorul public şi au fost preluate atât direct de HP - pentru unii clienţi, cât şi de cei peste 100 de parteneri pe care îi are compania în România.

Cum va fi trimestrul patru? Cel mai probabil pe creştere, estimează Guran.

"Trimestrul patru îl văd cu o creştere moderată, însă e devreme pentru a trage linie - încă se fac livrări şi se discută contracte".

Nu sunt totuşi prea puţine servere vândute (nici măcar 8.000 de unităţi) în primele nouă luni din acest an, la nivelul întregii ţări în condiţiile în care pe piaţă sunt active peste 650.000 de firme?

"Cred că este foarte bine, pentru că piaţa este mai mare şi faţă de anul 2010 şi faţă de anul 2009. Au fost creşteri atât ale noastre, cât şi ale pieţei", punctează Guran, adăugând ulterior că într-adevăr, în raport cu unele pieţe din regiune vânzările sunt mai mici.

"Noi suntem în zona de 2.500 - 2.600 de servere pe trimestru. Într-adevăr, dacă mă uit la Ungaria, piaţa e în zona de 3.000-4.000 de servere pe trimestru, iar în Cehia de 5.000- 6.000 de servere pe trimestru. În Grecia sunt 3.000 pe trimestru. Dar aceasta înseamnă că este loc de creştere, deci sunt optimist. Suntem încă într-o fază incipientă pe această piaţă."

În ceea ce priveşte evoluţia HP, Guran afirmă - citând date ale companiei de analiză IDC România - că firma este pe primul loc pe piaţă, cu o cotă de peste 50% în trimestrul al treilea.

"Din două servere care se livrează în România unul este HP. Sunt creşteri faţă de 2010 - atunci când am venit în HP cota de piaţă pe serverele standard x86 era undeva pe la 35%. Am avut o creştere consistentă în ultimii ani", a spus Guran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO