Business Hi-Tech

Gates: Mai bine investeam in bonuri de tezaur

27.11.2002, 00:00 52

Bill Gates, fondatorul si presedintele Microsoft, recunoaste ca nu a fost prea inspirat in investitiile pe care le-a efectuat in ultimii ani. Mai mult, seful celui mai mare producator de software a anuntat ca si strategia companiei se va schimba in viitorul apropiat.
Microsoft va face mai putine investitii si achizitii decat in trecut, informeaza Financial Times. Motivul? Pierderile rezultate din investitiile in domeniul televiziunii prin cablu si al serviciilor de acces la Internet broadband (de mare viteza) au fost prea mari, mai ales in Marea Britanie.
Microsoft ar fi facut mai bine daca ar fi continuat sa investeasca in titluri guvernamentale americane asa cum a facut la inceputul anilor '90 decat in actiuni ale unor firme cu activitati in cele doua domenii mentionate, a afirmat Bill Gates intr-un interviu acordat cotidianului britanic. "Vom mai face investitii insa mai putine si cu mai mare atentie", a completat el.
Compania este supusa unor presiuni tot mai mari dinspre propriii actionari care solicita acordarea de dividende. Microsoft a terminat ultimul an fiscal cu lichiditati de 6 miliarde de dolari iar in balanta sa mai erau inscrise alte 40 de miliarde de dolari la capitolul titluri de valoare foarte lichide (cvasi-cash).
Pana acum, in intreaga sa istorie de peste 25 de ani, Microsoft nu a dat niciodata dividende.
Comitetul director al companiei a avut mereu in vedere acordarea de dividende, spune Gates. Faptele au aratat insa ca Microsoft a preferat sa-si rascumpere propriile actiuni si sa continue investitiile in diverse afaceri. Numai in cercetare-dezvoltare compania investeste anual 5,2 miliarde de dolari.
Microsoft investeste puternic si in cele patru divizii mai noi ale sale: MSN care include portalul cu acelasi nume si furnizorul de servicii Internet, Home & Entertainment care produce Xbox, Mobile/CE care se ocupa de crearea softurilor pentru telefoanele mobile si organizatoarele personale; Business Solutons care furnizeaza solutii de afaceri pentru companiile mici si mijlocii si care a achizitionat in ultimii doi ani companiile daneze Great Plains cu 1,1 mld. $ si Navision cu 1,6 mld. $. Toate cele patru divizii sunt deocamdata pe piederi, chiar daca nu mari.
Printre esecurile investitionale ale lui Gates se numara firma britanica de cablu Telewest si cea de servicii Internet NTL.
Totusi Gates a avut si inspiratie. Microsoft a confirmat recent ca a transformat datoria de 5 miliarde de dolari pe care AT&T o avea la producatorul de software in 115 milioane de actiuni Comcast. Compania de cablu Comcast a cumparat recent pentru 30 de miliarde de dolari divizia de cablu si servicii Internet a AT&T.
Decizia pentru transformarea datoriei in actiuni a fost luata de Microsoft in urma cu aproape un an cand fuziunea Comcast cu AT&T Broadband era numai in proiect.
Analistii spun ca investitia in Comcast este mai promitatoare decat cea in operatorul AT&T.
Investitiile in dezvoltarea activitatii sale de baza, producerea si comercializarea de software pentru calculatoare vor continua. Grupul a anuntat cu cateva saptamani in urma ca va investi 400 de milioane de dolari in India.
In urmatorii cinci ani alte 70 de milioane de dolari vor lua drumul Hondurasului. Microsoft urmeaza sa-si deschida in curand un birou in capitala tarii, la Tegucigalpa, pe care intentioneaza sa-l transforme intr-un centru de distributie pentru toata America Centrala. Oficiali ai companiei au afirmat ca este posibil ca Microsoft sa mai deschida si alte centre de distributie in cateva orase mari tot din Honduras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO