Business Hi-Tech

Gala Premiilor acordate de Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din România (ROPEA): Tranzacţia anului a fost votată vânzarea de către MidEuropa Partners a Profi către Ahold Delhaize (Mega Image). Druid AI - cea mai performantă companie deţinută de un fond de venture capital

Horia Manda, preşedintele ROPEA (stânga) a acordat premiul pentru tranzacţia anului către fondul MidEuropa Partners - reprezentat de Aleksandar Dragicevic şi Profi - reprezentată de Călin Costinaş, deputy CEO (dreapta).

Autor: Adrian Seceleanu

15.12.2023, 02:16 262

 Druid AI, care a finalizat o rundă de 30 mil. dolari în această toamnă, a fost votată cea mai performantă companie deţinută de un fond de venture capital, la Gala Premiilor acordate de Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din România (ROPEA)

Druid AI, start-up-ul fondat de Liviu Drăgan - unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori locali din tech, care a finalizat recent o rundă de investiţii de 30 mil. dolari, a fost votat la prima ediţie a ROPEA Awards - Gala Premiilor acordate de Asociaţia Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din România - drept cea mai performantă companie deţinută de un fond de Venture Capital, celelalte două proiecte nominalizate fiind ESX şi Veridion.

ZF a fost partenerul media al evenimentului organizat de ROPEA.

„Druid AI este un vis pe care l-am avut patru ani şi sper să uimesc pe toată lumea cu ceea ce voi face“, a declarat Liviu Drăgan după ce a primit distincţia. El a anunţat că va pleca în Statele Unite pentru a coordona expansiunea companiei pe piaţa americană.

„Eu o să mă mut la anul la New York, din păcate sau din fericire, pentru că America este scopul nostru strategic, pe care am să-l duc la îndeplinire“.

Fondul de capital de risc GapMinder, unul dintre investitorii în proiectul Druid AI, a primit şi premiul pentru cel mai activ fund manager în sectorul de venture capital.

Gala premiilor ROPEA a fost organizată pe fondul creşterii asociaţiei şi a industriei, a declarat Horia Manda, preşedintele ROPEA. „Asociaţia noastră s-a dezvoltat accelerat în ultimii 2 ani şi am dublat numărul membrilor atât pe fondul creşterii segmentului de venture capital cât şi în contextul structurării acestui program reprezentat prin Recovery Equity Fund, un «fund of funds» de 400 de milioane de euro care are perspectivele de a deveni un adevărat catalizator pentru ambele segmente industria noastră: private equity şi venture capital. Cu 41 de membri, reprezentând cele mai importante fonduri PE, VC şi consultanţi activi în România, asociaţia a ajuns la un nivel care îi asigură masa critică pentru a premia relevant excelenţa în activitatea de investiţii şi M&A. Gala ROPEA Awards, prima în industria noastră organizată la nivel local, este despre recunoaştere individuală, a membrilor şi echipelor lor, dar şi despre contribuţia PE şi VC la dezvoltarea şi profesionalizarea ecosistemului de business şi extinderea afacerilor româneşti peste graniţele geografice“.

Organizarea anuală a acestei gale de premii va reprezenta şi un moment de analiză a evoluţiei industriei, a continuat Horia Manda. „Poate pentru unii dintre dumneavoastră este o informaţie nouă dar această asociaţie există de aproximativ 18 ani şi acum, la 18 ani de la înfiinţare, aş putea spune că asociaţia a ajuns la maturitate, chiar dacă cu o mare întârziere în contextul regional şi european. În acest context, am decis recent să organizăm şi la nivelul ROPEA un eveniment anual pe care îl dorim de acum, să se perpetueze an de an, în care să ne celebrăm victoriile mai mari sau mai mici sau să ne contemplăm eşecurile, pentru că e bine de ştiut, totuşi, pentru unii dintre noi, victoria cuiva poate să însemne un eşec. Suntem competitori dar în acelaşi timp şi parteneri, de multe ori uitându-ne la aceleaşi tranzacţii şi acesta este un lucru care evident că ne motivează în tot ceea ce facem. Chiar dacă anul 2023 nu a dus un număr foarte mare de tranzacţii sau o dinamică accelerată a strângerii de fonduri noi (fundraising) datorită contextului economic, dar şi geopolitic, credem că avem suficiente motive de celebrare şi mai ales generatoare de speranţă pentru anii viitori. Prin aceste premii am încercat să surprindem activitatea ambelor componente ale industriei noastre şi am propus categoriile de premii separate pentru private equity şi venture capital. Am dorit să premiem cele mai performante echipe de management, cele mai bune companii din portofoliu, cele mai relevante tranzacţii realizate de membrii asociaţiei în anul în care a trecut, dar şi echipele de consultanţi care s-au evidenţiat în 2023.“

Desemnarea câştigătorilor dintre finalişti s-a făcut prin votul membrilor asociaţiei, ulterior selecţiei efectuate de un juriu format din specialişti externi - Mihaela Mihăilescu, MBA, ACCA Deputy Head EBRD Romania, Cristian Nacu, Senior Country Office IFC - International Finance Corporation România, Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, precum şi de membrii Boardului ROPEA - Horia Manda, Preşedinte ROPEA şi Managing Partner Axxess Capital Partners, Raluca Niţă, Managing Partner Highlander Partners, Adrian Stănculescu, Managing Partner Abris Capital Partners România, Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital şi Dan Mihăescu, Managing Partner GapMinder VC.

 

Premiile acordate la ROPEA Awards 2023

Cel mai activ fund manager sau fond în sectorul de private equity: Morphosis Capital.

Cel mai activ fund manager sau fond în sectorul de venture capital: GapMinder VC.

Tranzacţia Anului: tranzacţia de vânzare de către MidEuropa Partners a Profi către Ahold Delhaize.

Cea mai performantă companie deţinută de un fond de private equity: Profi - deţinută de MidEuropa Partners.

Cea mai performantă companie deţinută de un fond de venture capital: DRUID AI, având GapMinder VC drept coinvestitor.

Cea mai sustenabilă companie/Cea mai de succes strategie ESG: GreenGroup, deţinută de Abris Capital Partners.

Cel mai activ consultant de tip M&A în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital: PwC România.

Cel mai activ consultant de servicii juridice în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital: RTPR I Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA.

Cel mai activ consultant de servicii financiare şi fiscale în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital: Deloitte Consultanţă şi Tax.

 

Morphosis Capital a câştigat premiul cel mai activ fund manager sau fond în sectorul de private equity. Premiul a fost ridicat de Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital (stânga), distincţia fiind înmânată de Cristian Nacu, Senior Country Officer al IFC România

GapMinder VC a câştigat premiul pentru cel mai activ fund manager sau fond în sectorul de venture capital. Premiul a fost ridicat de Dan Mihăescu, founding partner al GapMinder (stânga), distincţia fiind înmânată de Andrei Svoronos, Principal Banker, EBRD

Aleksandar Dragicevic, principal la Mideuropa Partners, a primit premiul pentru tranzacţia anului (tranzacţia de vânzare de către MidEuropa Partners a Profi către Ahold Delhaize)

Profi a câştigat premiul pentru cea mai performantă companie deţinută de un fond de private equity. Premiul a fost ridicat de Călin Costinaş, deputy CEO al Profi (stânga) şi Aleksandar Dragicevic, principal la Mideuropa Partners (dreapta), distincţia fiind înmânată de Mugur Popescu, Investment Director al BCR Pensii (centru).

DRUID AI, având GapMinder drept coinvestitor, a câştigat premiul pentru cea mai performantă companie deţinută de un fond de venture capital. Premiul a fost ridicat de Liviu Drăgan, CEO al Druid AI, (stânga) distincţia fiind înmânată de Adrian Stănculescu, Managing Partner Abris Capital

GreenGroup, deţinută de Abris Capital Partners, a câştigat premiul pentru Cea mai sustenabilă companie / Cea mai de succes strategie ESG. Premiul a fost ridicat în numele Green Group de Adrian Stănculescu, Managing Partner Abris Capital (dreapta), distincţia fiind înmânată de Dan Mihăescu, founding partner al GapMinder

PwC România a câştigat premiul pentru Cel mai activ consultant de tip M&A în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital. Premiul a fost ridicat de Cornelia Bumbăcea, Partener PwC (stânga), distincţia fiind înmânată de Daniela Iliescu, director executiv, ROPEA

RTPR I Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA. a câştigat premiul pentru Cel mai activ consultant de servicii juridice în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital. Premiul a fost ridicat de Costin Tărăcilă, managing partner RTPR (stânga), distincţia fiind înmânată de Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital 

Deloitte Consultanţă şi Tax a câştigat premiul pentru Cel mai activ consultant de servicii financiare şi fiscale în piaţa de M&A specifică sectorului de private equity şi venture capital. Premiul a fost ridicat de Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte şi a fost înmânat de Horia Manda, preşedintele ROPEA.

Florin Talpeş, cofondator şi CEO al Bitdefender, a fost invitatul special al evenimentului şi a împărtăşit experienţa construcţiei unei companii globale de succes şi evoluţiei sale alături de parteneri investiţionali, de la business angels, la fond regional, la fond european şi până la pregătirea unui IPO pe piaţa din SUA.   

 

Dialogul cu Florin Talpeş a fost moderat de Adrian Seceleanu, jurnalist ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO