Bănci și Asigurări

Raport Deloitte/ ROPEA: Piaţa locală de capital privat şi de capital de risc este mai puţin dezvoltată decât cea din Europa Centrală şi de Est în domeniul colectării de fonduri şi depinde de sursele guvernamentale şi instituţii internaţionale

Raport Deloitte/ ROPEA: Piaţa locală de capital privat...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2023, 11:35 151

Piaţa de capital privat (private equity – PE) şi de capital de risc (venture capital – VC) din România este mult mai puţin dezvoltată decât cea din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi decât întreaga industrie de profil europeană în domeniul colectării de fonduri („fundraising”), cu un total de 128,2 milioane de euro colectate între 2018 şi 2021, comparativ cu 7,2 miliarde euro la nivelul ECE, conform raportului Asociaţiei Române de Private Equity (Romanian Private Equity Association - ROPEA) pentru anul 2021 şi pentru prima jumătate a anului 2022, efectuat de ROPEA şi Deloitte România.

Principalul motiv al volumului scăzut al pieţei locale este lipsa diversificării finanţatorilor, sectorul fiind puternic dependent de sursele guvernamentale, inclusiv instituţii financiare internaţionale precum Fondul European de Investiţii (EIF) sau Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Între 2018 şi 2021, acest tip de surse au acoperit 61% din toate fondurile colectate.

Pe locul secund sâau aflat afacerile de familie (family offices) şi persoanele fizice (34%), urmate de alte tipuri de investitori, cum ar fi fondurile de pensii, băncile şi alţi manageri de active şi fonduri suverane, care au reprezentat doar 6% din totalul fondurilor colectate.

„Piaţa românească are un mare potenţial de a dezvolta businessuri care pot deveni jucători importanţi la nivel local şi regional, iar ecosistemul de capital privat din Europa Centrală şi de Est se află într-o situaţie ideală pentru a sprijini trecerea jucătorilor locali mici şi mijlocii la nivelul următor. În plus, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă – ESG - în decizia de a investi reprezintă o oportunitate atât pentru investitori, cât şi pentru beneficiari. Dar, pentru ca piaţa locală să se dezvolte, este necesară o diversificare a surselor de finanţare, nevoie care a fost evidenţiată şi de jucătorii relevanţi pentru acest domeniu pe care i-am intervievat în etapa de documentare pentru acest raport", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Consultanţă Financiară, Deloitte România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO