Business Hi-Tech

Fujitsu Romania: Tinta nr. 1 sunt acum companiile, ne axam mai putin pe consumer

Fujitsu Romania: Tinta nr. 1 sunt acum companiile, ne axam mai putin pe consumer

Operatiunile din Romania, o piata de 75 mil. euro pentru Fujitsu, sunt conduse momentan de Wolfgang Horak, Senior Vice President Fujitsu SEE

26.05.2009, 00:00 231

Subsidiara locala a producatorului de PC-uri Fujitsu Technology Solutions are ca obiectiv comercializarea a peste 4.000 de servere pana in martie 2010, dublu fata de anul fiscal trecut, ca parte a strategiei de extindere pe segmentul corporate.

"Nu se vor mai face investitii majore pe segmentul consumer, mergem inainte cu ce avem acum pe piata. Fujitsu se va axa pe dezvoltarea produselor enterprise - servere, solutii de stocare (proprii sau ale partenerilor, precum EMC) si solutii de tip data center", a declarat pentru ZF Ileana Stroe, directorul de marketing si PR al companiei.
Mutarea face parte din noua strategie globala a Fujitsu Technology Solutions, noul brand sub care activeaza Fujitsu Siemens Computers, dupa ce compania nipona Fujitsu a preluat in februarie participatia grupului german Siemens la joint-venture.
Cele mai dezvoltate linii de business ale Fujitsu Romania au fost pana acum vanzarile de laptopuri si sisteme desktop, atat pe segmentul consumer, cat si pe enterprise.
Fujitsu a comercializat in Romania 103.524 de computere in anul calendaristic 2008, in crestere cu 9,9% fata de 2007. Din total, laptopurile au avut cea mai mare pondere, cu 64.730 de unitati vandute, urmate de desktopuri (36.600 de unitati) si servere (2.187 de unitati).
Pentru anul in curs, compania are in plan dublarea veniturilor din servere, ceea ce s-ar traduce in dublarea numarului de unitati vandute, a explicat Stroe.
Fujitsu avea la finele anului trecut o cota de 11,1% pe piata de servere, plasand compania intre primii patru jucatori, dupa subsidiarele locale ale IBM (International Business Machines) si HP (Hewlett-Packard), potrivit oficialilor companiei. "IBM si HP activeaza de mult timp pe aceasta piata. Fujitsu s-a axata pana anul trecut mai multe pe notebookuri si desktopuri", a declarat Stroe.
Oficialii companiei nu au oferit detalii despre vanzarile din aprilie si mai. Anterior, Fujitsu a anuntat un declin de 20% in primul trimestru al anului.
 
Recrutarea CEO-ului local, coordonata din Austria
Dupa plecarea lui Dragos Nicolaescu in luna martie a acestui an, conducerea filialei locale a fost preluata de Wolfgang Horak, prim-vicepresedinte pentru Europa de Sud-Est al Fujitsu. Horak lucreaza la biroul din Austria al Fujitsu Siemens si coordoneaza procesul de recrutare al noului director general, care, potrivit oficialilor companiei, va fi o persoana din Romania.
Biroul local Fujitsu are in prezent 26 de angajati, la fel ca la inceputul acestui an. Compania nu are in plan disponibilizari sau recrutari, in afara de acoperirea unei pozitii libere din departamentul de service, precum si gasirea unui nou director general.
Reteaua de distributie a Fujitsu Romaia este alcatuita in prezent din companiile Scop Computers, Lasting System, IT&S si RHS Company. Fujitsu a renuntat anul trecut la colaborarea cu Tornado Sistems si temporar la divizia de distributie a Flamingo, care a fost preluata de Asesoft. "Discutiile probabil se vor relua dupa finalizarea tranzactiei", a adaugat Stroe.
Pe de alta parte, reprezentantii Fujitsu estimeaza ca stocurile de produse sub brandul vechi Fujitsu Siemens Computers se vor epuiza pana in toamna acestui an.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO