Business Hi-Tech

FT: AT&T şi Verizon discută achiziţia Vodafone, o tranzacţie de 245 mld. de dolari. AT&T ar urma să preia operaţiunile din ţări ca România

FT: AT&T şi Verizon discută achiziţia Vodafone, o tranzacţie de 245 mld. $. AT&T ar urma să preia operaţiunile din ţări ca România

Autor: Andreea Anghel

02.04.2013, 16:11 5030

Gigantul american AT&T, cel mai mare operator de telefonie din Statele Unite ale Americii ar putea deveni proprietarul operaţiunilor Vodafone din afara SUA, inclusiv din România, în urma unei tranzacţii gigant, cu o valoare de 245 de miliarde de dolari, în care ar urma să fie implicat şi grupul Verizon Communication, scriu Bloomberg şi Financial Times, citând surse familiare acestor discuţii.

Preţul acţiunilor Vodafone a crescut astăzi cu 6,1 % la bursa din Londra după ce pe un blog al publicaţiei Financial Times a apărut o informaţie potrivit căreia AT&T, cea mai importantă companie de telefonie din SUA şi Verizon Communication vor face împreună o ofertă pentru achiziţia grupului britanic Vodafone, relatează Bloomberg.

Verizon Wireless şi Vodafone deţin împreună operatorul american Verizon Wireless. Vodafone deţine 45% iar Verizon Communication 55% din titlurile companiei. Dacă tranzacţia în discuţie ar avea loc, companiile ar oferi 3,95 de dolari pe o acţiune a Vodafone, ceea ce ar evalua grupul britanic la aproximativ 245 de miliarde de dolari, conform informaţiilor de pe blogul Alphaville al FT.

La începutul lunii martie, Bloomberg a scris că Verizon discută cu Vodafone preluarea controlului total al operatorului deţinut în comun în SUA. Discuţiile au luat în calcul şi posibilitatea unei fuziuni între Verizon şi Vodafone. În acest scenariu, Verizon ar fi urmat să păstreze doar acţiunile Vodafone la operatorul Verizon Wireless şi să vândă restul operaţiunilor Vodafone, din ţări precum România, companiei AT&T.

Vodafone este în România al doilea jucător pe piaţa de telefonie mobilă şi a avut anul trecut venituri din servicii de aproximativ 730 de milioane de euro. Vodafone are în România peste 8 milioane de clienţi.

Reprezentanţii Vodafone, Verizon Wireless şi AT&T nu au comentat informaţia.

Preţul acţiunilor Vodafone a crescut cu cu 5,1% până la 195, 05 penny la ora 11:51, ora Londrei. Preţul acţiunilor Verizon Wireless, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, după China Mobile, a crescut cu 6,8% pe 6 martie 2013, cea mai ridicată valoare din ultimii 4 ani, după ce Bloomberg a anunţat că Vodafone şi Verizon discută asupra încheierii joint-venture-ului şi că Verizon Communication ar putea prelua controlul total asupra Verion Wireless.

Potrivit blogului Alphaville banca de investiţii Barclays va intermedia tranzacţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO