Business Hi-Tech

Foxconn trece la lucrători care muncesc mai ieftin şi nu se sinucid - roboţii

Foxconn trece la lucrători muncesc mai ieftin şi nu se sinucid - roboţii

Autor: Adrian Voicu

01.08.2011, 17:30 461

Compania taiwaneză Foxconn, care produce în China componentepentru giganţi precum Apple, plănuieşte să folosească mai mulţiroboţi se arată într-un raport citat de Reuters.

Astfel, compania speră ca în următorii trei ani să foloseascăcel puţin un milion de roboţi pe liniile de pruducţie pentru a seadapta creşterii costului muncii.

Mişcarea Foxconn vine în linie cu un trend al companiilorchineze spre automatizare, după ce în ultima perioadă acestea s-auconfruntat cu greve şi sinucideri ale muncitorilor.

"Salariile muncitorilor cresc într-un ritm atât de rapid încâtcompaniile nu mai fac faţă", a declarat Dan Bin, manager de fond încadrul Eastern Bay Investment Management, care investeşte înacţiuni ale companiilor IT din China şi Hong Kong.

"Automatizarea este un trend general pentru multe sectoareindustriale din China, precum cel al electronicelor. Desigur, unelecompanii se vor gândi să îşi mute producţia în alte ţări, dar estemai uşor de spus decât de făcut ţinând cont că lanţul deaprovizionare se află aici".

Conform preşedintelui Foxconn Terry Gou citat de China BusinessNews, compania plănuieşte să folosească 1 milion de roboţiurmătorii trei ani, de la 10.000 de roboţi, câţi foloseşte înprezent, şi 300.000 ce vor fi folosiţi în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO