Business Hi-Tech

Firmele din nordul Europei stabilesc noi recorduri

04.12.2002, 00:00 18

Trei companii scandinave ocupa primele locuri in clasamentul firmelor IT europene intocmit in functie de cresterea economica inregistrata in ultimii ani, se arata intr-un studiu realizat de Deloitte Touche Tohmatsu si preluat de BBC.
Pe primul loc se afla producatorul danez de baterii pentru telefoane mobile, Danionics, ce a cunsocut o crestere de 33.000% in ultimii trei ani. La mare distanta, pe locul al doilea se afla compania norvegiana Sense Communications International, cu o crestere de "numai" 15.000%. Pe locul al treilea, Fast Search & Transfer, tot din Norvegia, care a inregistrat o crestere de 5.000% in ultimii trei ani.
"Desi sectorul IT a avut de suferit din cauza recesiunii economice globale, aceste companii au gasit metode de succes pentru a oferi produse si servicii exact pe placul consumatorului, reusind astfel sa isi depaseasca de departe concurentii", a declarat Karel Bakkes, responsabil al Deloitte. Ordonand companiile in functie de tara in care isi desfasoara activitatile, Marea Britanie se afla pe primul loc, cu 142 de firme prezente in Top 500. Franta are 99 de companii prezente in indexul Deloitte, urmata de Germania cu 54. Norvegia este abia pe locul al patrulea, cu 50 de companii listate.
Companiile prezente in topul 500 prezentat de Deloitte Touche Tohmatsu au inregistrat cresteri sustinute pe anul 2002. "Aproximativ 40% dintre companiile prezente in clasament au reusit de fapt sa se mentina in top pentru al doilea an consecutiv", a explicat Bakkes. "Toate cele 500 de companii au avut rezultate extraordinare", a subliniat la randul sau presedintele Deloitte, Igal Brightman.
Conform BBC, mai bine de 33% din firmele IT cu cresteri spectaculoase sunt producatoare de software. Rata de crestere medie a companiilor prezente in top 500 a fost estimata la 528% pe ultimii trei ani. Primele 100 de companii IT au o crestere medie de 1.661% in aceasta perioada.

Retete de succes
Compania daneza Danionics si-a descoperit menirea in 1994, cand a decis sa produca o noua generatie de baterii pentru telefoane mobile si pentru alte componente electronice portabile (laptopuri, PDA, Palm). Bateriile Danionics au la baza o tehnologie speciala (lithiu-ion) ce a asigurat succesul firmei. In primii cinci ani, cresterea globala din sectorul ITa permis Danionics sa isi sporeasca continuu vanzarile. Din 1999, compania daneza si-a pus la punct liniile de productie, devenind compania IT cu cea mai mare crestere din Europa.
Sense Communications International este o companie de telecomunicatii din Norvegia care ofera servicii fara sa dispuna de o infrastructura proprie. Sense ofera clientilor sai posibilitatea de a comunica prin retelele TeleNor si NetCom si s-a extins recent in Suedia, unde foloseste infrastructura Telia. Expansiunea sa a intrecut insa ratele de crestere ale operatorilor mobili ale caror retele le foloseste. Sense are acum 237.000 de clienti in nordul Europei.
Fast Search & Transfer este o companie norvegiana care ofera servicii de cautare pe Internet si de filtrare a informatiilor. Printre partenerii companiei se numara Lycos, AT&T, IBM, Reuters si T-Online, iar operatiunile sale se desfasoara in SUA, Europa -Norvegia, Germania, Italia si Marea Britanie, precum si in Asia- Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO