Business Hi-Tech

FBI este alertat de aparitia unui nou virus informatic

29.05.2000, 00:00 30



Un nou virus informatic si-a facut aparitia la sfarsitul saptamanii trecute in Statele Unite si, in doar doua zile, a afectat numeroase sisteme informatice din America, Europa si Asia. Oficiali din cadrul Biroului Federal pentru Investigatii al Statelor Unite au avertizat imediat dupa propagarea maleficului program ca acesta are o capacitate de distrugere mult mai mare decat virusii lansati pana acum in lumea informatica. Deghizat sub forma unui formular de Curriculum Vitae, venit din partea unei asa-zise companii de recrutare a personalului, "viermele" se raspandeste numai prin sistemele de e-mail care utilizeaza software-ul Microsoft Outlook.

Programul are capacitatea de a sterge informatiile de pe hard-disk-ul computerului-victima atunci cand posesorul acestuia acceseaza fisierul atasat mesajului. Virusul poate fi identificat imediat dupa ce este primit prin e-mail, la subiectul mesajului aparand cuvintele "Resume-Janet Simons". La prima vedere ar putea fi confundat cu o scrisoare din partea unei companii care se ocupa cu recrutari de personal. Fisierul atasat a aparut cel mai frecvent cu denumirea resume.doc sau explorer.doc. Ca si in cazul deja celebrului ILOVEYOU, falsul CV utilizeaza adresele din agenda electronica a utilizatorului pentru a se propaga in intreaga lume. "Virusul ataca direct fisierele incepand chiar cu directorul radacina, pana la distrugerea completa a informatiilor comtinute de calculator", a precizat Frederic Saint-Joigny, presedintele companiei finlandeze F-Secure, specializata in producerea de programe pentru protectia sistemelor informatice. Un virus cu un mod de operare similar a fost Melissa care a paralizat anul trecut zeci de mii de calculatoare din intreaga lume, blocand in acelasi timp retelele de e-mail ale unor giganti informatici precum Microsoft si Intel. Fisierele pierdute in urma contactarii virusului pot fi recuperate cu programul "Undelete" furnizat de majoritatea producatorilor de software anti-virus. Singura dificultate poate fi intampinata atunci cand si acest program a fost sters de catre maleficul "vierme". Raspandirea falsului CV, denumit de catre companiile producatoare de anti-virusi W97M/Resume, a avut loc relativ repede, din cauza modului de propagare a acestuia. Oficialii FBI nu au facut nici o declaratie in privinta provenientei virusului. "Deocamdata nu se stie cu exactitate tara de unde a fost raspandit, insa dupa toate probabilitatile aceasta pare a fi Statele Unite. Lansarea virusului chiar inaintea unei mari sarbatori americane, Memorial Day, nu pare a fi deloc o simpla coincidenta ", a mai declarat Frederic Saint-Joingy.

Desi periculos prin modul sau de raspandire si de actionare, W97M/Resume nu a facut inca pagube insemnate, in principal datorita suspiciunii create de ILOVEYOU fata de primirea unor mesaje necunoscute prin e-mail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO