Business Hi-Tech

Fals atentat cu virusi de celulare

20.02.2004, 00:00 17

Email-urile romanilor au fost invadate in ultimele zile nu neaparat de "viermi" informatici asa cum v-ati astepta ci de un alt al soi de avertisment: "Atentie, se propaga virusi pe telefoanele mobile!". Potrivit avertismentului, care s-a raspandit pe e-mail in diverse versiuni, ar fi putut fi afectati numai detinatorii de telefoane mobile Nokia, Motorola si Sagem.
Mesajul, pe care orice persoana cu simtul umorului l-ar fi tratat cu un shift-delete (stergere definitiva din programul de e-mail) i-a alertat totusi pe unii punand in miscare chiar si unele rotite din mecanismul mass-media autohton.
Ce se intampla de fapt? Avertismentul nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, spun atat operatorii de telefonie mobila cat si companiile specializate in programe de securitate. Nici Connex si nici Orange nu a inregistrat nici un caz de " telefon virusat".
Si atunci de unde provine avertismentul? Raspunsul se gaseste pe site-ul companiei Symantec, cel mai mare producator de programe anti-virus din lume. Incadrat la categoria "hoax" sau daca vreti, pacaleala, mesajul este de natura sa creeze disfunctionalitati prin simpla inducere in eroare a celui care il primeste. Astfel de hoax-uri sunt frecvent primite de utilizatorii de computere prin intermediul casutei postale dar de cele mai multe ori vizeaza tot acest domeniu. Cele mai "dragute" spun ca un anume fisier cu extensia .dll ar fi daunator si trebuie sters imediat pentru a nu infecta computerul. Utilizatorii mai putin avizati, ar putea proceda exact cum ii sfatuieste hoax-ul si atunci chiar au o problema pentru ca, in realitate, fisierele .dll sunt ale sistemului de operare Windows iar stergerea lor s-ar putea solda chiar cu necesitatea reinstalarii acestuia.
Cat priveste virusii de telefoane mobile, ei exista intr-adevar dar, la nivel mondial au fost inregistrate pana acum doar cazuri izolate. Virusii ar putea cunoaste o raspandire mai mare in zona telefoanelor mobile daca terminalele ar fi folosite intr-un grad ridicat pentru descarcarea e-mail-urilor si navigarea pe Internet. La noi nu este cazul inca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO