Business Hi-Tech

Euronet: Ne asteptam la o crestere de 35-40% a tranzactiilor cu credit pentru cartele GSM

Euronet: Ne asteptam la o crestere de 35-40% a tranzactiilor cu credit pentru cartele GSM

Miro Bergman, director operational si vicepresedinte al diviziei de preplatite la Euronet Worldwide, afirma ca in urmatorii ani compania va intra si pe plata electronica a facturilor la utilitati, tranfser de bani si carduri de debit preplatite

22.02.2007, 17:59 88

Compania americana Euronet Worldwide a platit "cateva milioane de euro" pentru achizitionarea subsidiarei din Romania a grupului german Brodos, specializata in procesarea electronica a reincarcarii cartelelor preplatite pentru telefonia mobila, in special prin POS (point-of-sale), dar si prin ATM si PC-uri.
"Ne-am pozitionat in aceasta zona deoarece am cautat resurse pentru o dezvoltare organica a serviciilor companiei si a devenit clar ca aveam nevoie de experienta Brodos pe piata locala", a declarat pentru ZF Miro Bergman, director operational si vicepresedinte al diviziei prepay la Euronet Worldwide.
Anul trecut, Brodos Romania a procesat aproximativ 23 de milioane de tranzactii electronice cu cartele preplatite de telefonie mobila, cu o valoare medie lunara de 6 euro per tranzactie. Compania incaseaza de la operatorii telecom un comision pentru fiecare tranzactie incheiata. Brodos are acorduri de procesare cu Orange si Vodafone Romania iar platforma sa de procesare va fi integrata in Transact, divizia germana a Euronet. Conform unor surse, nivelul comisionului platit pe piata locala pentru acest tip de servicii este de 1,5% din valoarea creditului reincarcat. "Ca urmare a achizitiei Brodos, ne asteptam in 2007 la o rata de crestere a numarului de tranzactii electronice de 35-40%, in conditiile in care cartelele vandute in mod traditional continua sa genereze circa 65% din piata de reincarcare pentru telefonia mobila", a declarat pentru ZF Jacob Claflin, managing director Euronet Services Romania.
"Romania se dovedeste a fi o piata cu o dezvoltare foarte rapida, astfel incat avem posibilitatea de a profita de pe urma unor mari oportunitati", a adaugat Claflin.
In primul an de la achizitie, Euronet intentioneaza sa investeasca un milion de dolari pentru dezvoltarea unei retele proprii de ATM-uri si sa continue dezvoltarea serviciilor oferite de companie.
Anterior, Brodos Romania detinea aproximativ 14.000 de puncte de prezenta, oferind solutii complete de reincarcare electronica: prin voucher si "top-up" (incarcare electronica, fara cod de reincarcare).
In urmatorii ani, Euronet vizeaza introducerea posibilitatii de plata electronica a facturilor la utilitati, tranfser de bani, carduri de debit preplatie, carduri preplatite pentru cadouri si dezvoltarea retelei de procesare de tranzactii electronice EFT pentru comercianti.
Euronet Services Romania este o divizie a Euronet Worldwide si activeaza pe sectorul serviciilor de management al retelelor ATM, POS si carduri pentru terti, precum si in furnizarea de servicii de software pentru banci din Romania. Compania a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de circa 880.000 de euro (3 mil. de lei), conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor.
La nivel mondial, Euronet a raportat pentru 2006 venituri de 629,2 mil. dolari (478 mil. euro), in crestere cu 18% fata de 2005. Pe segmentul de procesare de cartele preplatite, compania a raportat pentru 2006 venituri de 471 mil. de dolari (358 milioane de euro), in timp ce numarul tranzactiilor procesate s-a ridicat la circa 458 milioane.
Pe piata locala de servicii electronice de reincarcare pentru cartele preplatite mai activeaza furnizorul de servicii Pay Store, divizia de telecom a RTC Holding si Alphyra Romania.
Aceasta din urma desfasoara activitati de distributie si furnizare de servicii de incarcare electronica preplatite pentru operatorii de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO