Business Hi-Tech

EIU: Romania sta pe loc in topul inovatiei

10.07.2008, 18:51 16

Romania ocupa anul trecut locul 53 in topul mondial al performantei activitatii de inovatie si va ramane pe aceasta pozitie pana in 2012, potrivit unui studiu al Economist Intelligence Unit (EIU).
Romania ocupa in prezent ultima pozitie in clasamentul statelor care au aderat la Uniunea Europeana in perioada 2004-2007, cu un punctaj de 5,25 puncte, comparativ cu media central-europeana de 6,29 puncte.
Tarile care au inregistrat cele mai mari scoruri in regiune sunt Slovenia (7,68 puncte) si Ungaria (7,26 puncte).
Potrivit raportului "Inovatia in Europa Centrala si de Est" al EIU, punctajul atribuit Romaniei in ceea ce priveste performanta in inovatie va creste la 5,87 puncte pana in 2012, in timp ce media europeana va urca la 6,61 puncte. Tara va ocupa astfel penultima pozitie, trecand de Lituania.
"Desi aria vizata a beneficiat de inovatie din punct de vedere economic, in ultimii cinci ani, datorita companiilor multinationale care au infiintat operatiuni in regiune, nu a existat un transfer suficient de tehnologie si know-how din partea acestora, iar inovatiile nu au reusit sa patrunda in mediul de afaceri autohton", au declarat oficialii EIU.
Studiul companiei mai releva faptul ca Slovenia inregistreaza cele mai inalte niveluri de performanta in domeniul inovatiei in regiune, in timp ce Cehia ofera mediul cel mai favorabil pentru inovatie.
"In prezent, Romania are performanta cea mai slaba, in timp ce Ucraina prezinta un mediu cu un grad inalt de dificultate. In regiune gasim foarte multi intreprinzatori autohtoni talentati, precum si companii inovatoare, dar care sunt tinute pe loc din cauza mediului nefavorabil", mai spun reprezentantii EIU.
"Guvernele trebuie sa fie constiente de faptul ca nu mai este suficient sa imite si sa asimileze inovatiile din strainatate - trebuie sa incurajeze crearea unui mediu favorabil pentru inovatie, care sa permita talentelor locale sa se dezvolte si sa prospere", a adaugat Paul Lewis, managing editor al studiului EIU.
Alfonso Di Ianni, vicepresedintele Oracle responsabil pentru Europa de Est si zona CIS, a sugerat ca o colaborare stransa intre guverne, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri ar putea fi un punct de pornire. Oracle, unul dintre cei mai mari producatori de software de business din lume, sponsorizeaza studiul realizat de EIU.
In ceea ce priveste factorii care favorizeaza inovatia, precum cheltuielile alocate activitatilor de cercetare si dezvoltare sau infrastructura IT, Romania a ocupat, in perioada 2003-2007, locul 46 la nivel mondial si va avansa o pozitie pana in 2012.
Analistii noteaza ca Romania este o locatie preferata de firmele central-europene pentru descoperirea de talente, insa aceasta nu rezolva problema emigrarii specialistilor.
EIU a facut si un sondaj care a inclus mai multe firme, 82% dintre respondentii din Romania sustinand ca detin structurile necesare pentru sprijinirea procesului de inovatie. De asemenea, 61% dintre aceste firme au divizii de cercetare si dezvoltare dedicate.
Circa jumatate dintre respondentii cu operatiuni in Romania au precizat ca Guvernul nu sprijina inovatia din sectorul privat.
Stabilitatea macroeconomica, reglementarile si protectia proprietatii private se numara printre factorii cei mai importanti in procesul de inovatie subliniati de respondenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO