Business Hi-Tech

Ecran "pliabil" pentru ziare electronice

28.01.2004, 00:00 15

Compania olandeza Philips Electronics a anuntat ca se pregateste sa lanseze productia de serie pentru un ecran subtire, de marimea unei carti, pe care consumatorii pot incarca ziare si reviste, dupa care il pot rula si stoca intr-un etui de dimensiunile unui stilou.
Ecranul de 12 centimetri poate reproduce si pagini de Internet, carti sau e-mail-uri incarcate in prealabil prin intermediul unei conexiuni la un telefon mobil.
Philips a indicat ca a creat ecranele cu ajutorul unor circuite electronice din plastic. Monitoarele cu afisaj monocrom au fost dezvoltate pe baza unei tehnologii furnizate de E Ink, o companie privata americana din Cambridge, Massachusetts.
"Putem produce acest ecran in loturi. Nu mai este un proiect de cercetare. Vom construi o linie pilot care ar trebui sa poata produce in 2005 un milion de ecrane pe an", a declarat un purtator de cuvint al Philips Research.
Numarul unu european in sectorul produselor electronice de larg consum a prezentat deja prototipe ale unui ecran E Ink din sticla, care ar urma sa ajunga in magazine in acest an. Acest tip de ecrane, utilizate la computerele de buzunar, poate costa citeva zeci de dolari bucata.
Pretul ecranului pliabil nu a fost inca stabilit, dar Philips a apreciat ca va fi similar celui existent la modelele din sticla. Noua gama va utiliza o mare parte din tehnologia incorporata in ecranele din sticla, dar este mai adaptabila la suprafete diferite, precum tabloul de bord al unui automobil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO