Business Hi-Tech

Dupa AFP, Associated Press ataca Google News

13.04.2005, 19:09 18

Agentia americana de presa Associated Press (AP) s-a declarat "ingrijorata" de faptul ca serviciul de stiri al Google distribuie articole protejate de legile privind drepturile de autor si a anuntat ca vrea sa convinga gigantul online ca merita sa plateasca pentru astfel de informatii.

Vestea vine la scurt timp dupa ce agentia France Presse (AFP) a actionat Google in judecata pentru distribuirea pe Internet a stirilor, fara sa aiba acordul scris al companiei media. Voci din lumea presei spun ca Google a tinut serviciul de stiri in faza de "testare" mai mult timp decat era necesar, tocmai pentru a evita discutiile legate de drepturi de autor si drepturi de reproducere a stirilor pe Internet.

Conducerea Associated Press nu a actionat in justitie gigantul Internetului si nici nu a solicitat deocamdata ca stirile sale sa nu mai fie reproduse pe site, cum a facut AFP. Google a scos in prezent orice referinta la articolele sau fotografiile agentiei de presa franceze.

Oficialii Associated Press au anuntat insa ca negociaza cu Google pentru a convinge compania sa plateasca o licenta pentru reproducerea materialelor protejate de legea drepturilor de autor.

"Vrem sa convingem Google ca merita sa plateasca pentru stirile AP", a declarat un oficial citat de Los Angeles Times. Oficialii Google, ca de obicei, nu au comentat in vreun fel aceasta afacere.

Agentia de presa France Presse (AFP) a solicitat de la Google despagubiri de 17,5 milioane de dolari (13,1 milioane de euro) precum si interzicerea prezentarii de astfel de stiri in cadrul serviciului Google News.

"Fara a avea acordul scris al companiei, pe site-ul Google au aparut stiri, fotografii si informatii care erau protejate de legea drepturilor de autor", au spus oficialii AFP.

Spre deosebire de majoritatea agentiilor de presa, care se mandresc cu prezenta in Google News, AFP a decis sa isi vanda articolele, indiferent despre ce companie este vorba. Serviciul de stiri AFP poate fi accesat online doar in paginile Yahoo News. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO