Business Hi-Tech

Dupa 20 de ani, Michale Dell paraseste fotoliul de presedinte executiv

08.03.2004, 00:00 15

El l-a lasat in locul sau pe Kevin Rollins, principalul sau sfatuitor, care pana acum ocupa pozitia de presedinte si director de operatiuni (COO). Michael va ramane in fotoliul de presedinte al consiliului de administratie si se va implica in continuare in afacerile de zi cu zi. Schimbarea va avea loc incepand din luna iulie, au anuntat oficialii companiei.
Oficialii Dell au tinut sa sublinieze faptul ca schimbarea la varf nu are de-a face cu tendinta resimtita recent in randul marilor companii americane, care incep sa renunte la practica de a numi oameni in functii cumulative, in special la nivel inalt. In cel mai recent exemplu, consiliul director al Walt Disney Co. l-a obligat pe presedintele si directorul exectuiv Michael Eisner sa ramana doar pe postul de CEO. Oricum, Rollins va fi si presedinte si director executiv, au spus responsabilii Dell.
"Michael a decis aceasta schimbare de capul sau, iar miscarea este inteligenta", a apreciat un analist al Bear Stearns. "Desi este tanar, el a rezistat deja 20 de ani in fruntea companii de top, mult mai mult decat alti manageri. Iar numirea lui Rollins ii asigura pe investitori ca acesta nu va parasi Dell pentru a cauta un fotoliu mai mare in alta parte", a spus analistul citat de The New York Times. In acest moment, doar Scott McNealy de la Sun Microsystems a ramas fondator si presedinte executiv al unei companii IT de top. Fondatorul Microsot, Bill Gates, Andy Grove de la Intel sau Larry Ellison de la Oracle au renuntat la functiile executive.
Kevin Rollins, care este de mai multi ani mana dreapta a lui Dell, a fost cel care ii tinea locul lui Michael de cate ori acesta era ocupat. "Birourile noastre sunt separate doar de un geam, iar usa nu se inchide niciodata", povestea Michael Dell despre Rollins. Analistii spun ca in ultima perioada cele mai importante decizii au fost luate de Rollins, iar numirea a fost un mod de a-l recompensa pentru cresterea continua a afacerii.
Dell a fondat compania producatoare de computere in 1984, cand era student, cu 1.000 de dolari in buzunar. Anul trecut, Dell, care isi disputa primul loc la nivel mondial cu Hewlett-Packard (HP), a avut incasari de 41,4 miliarde de dolari. Profitul a crescut pe trimestrul patru al 2003 cu 24%, iar, valoarea de piata a companiei este estimata de revista Forbes la 65,2 miliarde de dolari.
Reteta de succes a Dell consta in vanzarea directa a computerelor catre utilizator, eliminand astfel intermediarul si comisionul acestuia. Renumit pentru preturile scazute, Dell a castigat constant clienti si cota de piata, fiind din 2000 cel mai mare producator de computere din lume. Pozitia sa a fost atacata abia dupa incheierea fuziunii HP-Compaq Computers, o tranzactie de 21 de miliarde de dolari, ale carei efecte se resimt inca in activitatea companiei. In ultimii doi ani, HP a castigat de doua ori titlu de lider la nivel mondial, dar pana acum nu a reusit sa il mentina mai multe trimestre consecutiv.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO