Business Hi-Tech

Distribuitorul Trend: Avem guvern, 2010 nu poate fi mai rau decat anul trecut

Distribuitorul Trend: Avem guvern, 2010 nu poate fi mai rau decat anul trecut

Oracle, compania condusa de Sorin Mindrutescu (foto), a livrat impreuna cu Trend o solutie IT de cateva sute de mii de euro Bancii Transilvania

12.01.2010, 23:05 61

Trend Import Export, companie locala specializata in distributiade produse IT&C, estimeaza ca anul curent va fi mai bun pentruindustria locala IT, pe fondul stabilizarii situatiei politice sial "presiunii pentru modernizarea administratiei", dupa ce anultrecut afacerile firmei s-au redus cu peste 50%, afirma TudorIliescu, directorul general al companiei.

"Anul acesta sigur va fi mai bun, nu poate fi mai slab inconditiile in care acum situatia politica s-a stabilizat si existao presiune pe modernizarea administratiei. In plus, ne asteptam saexiste cerere si din partea sectorului privat", a spus Iliescu. "Nune putem compara cu situatia de anul trecut cand pentru o lungaperioada de timp nu am avut guvern", a adaugat el.

Afacerile Trend au scazut anul trecut la aproximativ 11 milioanede euro, de la 27 de milioane de euro in 2008, insa numarul deangajati a ramas relativ constant, iar profitul ar putea fi egal cucel inregistrat cu un an in urma, pe fondul reorientarii companieicatre segmentul de servicii. "In 2009 am investit puternic inservicii si am fost mai circumspecti cu clientii si astfel estimamca este posibil sa obtinem un profit usor mai mare in 2009". In2008 compania a avut un profit de aproximativ 20.000 de euro,potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Contract cu Banca Transilvania impreuna cuOracle

Trend distribuie in Romania, printre altele, produse HP,Microsoft si Linksys si are peste 1.000 de revanzatori peteritoriul tarii. Piata de distributie IT&C a cazut insa anultrecut cu peste 50%, potrivit datelor din piata, punand intr-osituatie dificila mai multi jucatori de pe piata. Acesta estecontextul in care Trend a hotarat sa-si dezvolte businessul peservicii, spune Iliescu. "Ne bazam de acum foarte mult pe serviciisi pe vanzari de echipamente impreuna cu servicii, asa cum suntserverele sau sistemele de stocare. In acest caz nu doar mutamcutii".

Unul dintre cele mai mari contracte ale Trend este cel prin carecompania a livrat Bancii Transilvania, impreuna cu filiala locala agigantului american Oracle, un sistem format dintr-un server Sun sisoft de la Oracle, un contract de "cateva sute de mii de euro",potrivit bancii.

Serverul, despre care Oracle si Sun afirma ca este "cel mairapid din lume", ii va permite bancii sa realizeze unele operatiunide peste 30 de ori mai repede, a precizat Leontin Toderici,directorul executiv operatiuni al Bancii Transilvania. "Spreexemplu putem face analize sectoriale ale activitatii bancii, pegrupe de varsta a clientilor. In timp, am putea transfera pe serversi aplicatiile de internet banking si de carduri", a adaugat el. Inacest an banca va avea un buget de peste 10 mil. euro pentruinvestitii IT. "E un buget confortabil pentru aceasta perioada", aspus Toderici.

Banca Transilvania este una dintre primele din lume care aucumparat sistemul integrat Exadata, astfel ca mai multi clienti -inclusiv din Statele Unite, Olanda si Grecia, au venit in Romaniasa vada cum decurge implementarea, a spus Sorin Mindrutescu,directorul general al filialei locale a Oracle, unul dintre cei maimari furnizori de soft de business din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO