Distribuitorul Trend: Avem guvern, 2010 nu poate fi mai rau decat anul trecut

Autor: Adrian Seceleanu 12.01.2010

Trend Import Export, companie locala specializata in distributia de produse IT&C, estimeaza ca anul curent va fi mai bun pentru industria locala IT, pe fondul stabilizarii situatiei politice si al "presiunii pentru modernizarea administratiei", dupa ce anul trecut afacerile firmei s-au redus cu peste 50%, afirma Tudor Iliescu, directorul general al companiei.

"Anul acesta sigur va fi mai bun, nu poate fi mai slab in conditiile in care acum situatia politica s-a stabilizat si exista o presiune pe modernizarea administratiei. In plus, ne asteptam sa existe cerere si din partea sectorului privat", a spus Iliescu. "Nu ne putem compara cu situatia de anul trecut cand pentru o lunga perioada de timp nu am avut guvern", a adaugat el.

Afacerile Trend au scazut anul trecut la aproximativ 11 milioane de euro, de la 27 de milioane de euro in 2008, insa numarul de angajati a ramas relativ constant, iar profitul ar putea fi egal cu cel inregistrat cu un an in urma, pe fondul reorientarii companiei catre segmentul de servicii. "In 2009 am investit puternic in servicii si am fost mai circumspecti cu clientii si astfel estimam ca este posibil sa obtinem un profit usor mai mare in 2009". In 2008 compania a avut un profit de aproximativ 20.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Contract cu Banca Transilvania impreuna cu Oracle

Trend distribuie in Romania, printre altele, produse HP, Microsoft si Linksys si are peste 1.000 de revanzatori pe teritoriul tarii. Piata de distributie IT&C a cazut insa anul trecut cu peste 50%, potrivit datelor din piata, punand intr-o situatie dificila mai multi jucatori de pe piata. Acesta este contextul in care Trend a hotarat sa-si dezvolte businessul pe servicii, spune Iliescu. "Ne bazam de acum foarte mult pe servicii si pe vanzari de echipamente impreuna cu servicii, asa cum sunt serverele sau sistemele de stocare. In acest caz nu doar mutam cutii".

Unul dintre cele mai mari contracte ale Trend este cel prin care compania a livrat Bancii Transilvania, impreuna cu filiala locala a gigantului american Oracle, un sistem format dintr-un server Sun si soft de la Oracle, un contract de "cateva sute de mii de euro", potrivit bancii.

Serverul, despre care Oracle si Sun afirma ca este "cel mai rapid din lume", ii va permite bancii sa realizeze unele operatiuni de peste 30 de ori mai repede, a precizat Leontin Toderici, directorul executiv operatiuni al Bancii Transilvania. "Spre exemplu putem face analize sectoriale ale activitatii bancii, pe grupe de varsta a clientilor. In timp, am putea transfera pe server si aplicatiile de internet banking si de carduri", a adaugat el. In acest an banca va avea un buget de peste 10 mil. euro pentru investitii IT. "E un buget confortabil pentru aceasta perioada", a spus Toderici.

Banca Transilvania este una dintre primele din lume care au cumparat sistemul integrat Exadata, astfel ca mai multi clienti - inclusiv din Statele Unite, Olanda si Grecia, au venit in Romania sa vada cum decurge implementarea, a spus Sorin Mindrutescu, directorul general al filialei locale a Oracle, unul dintre cei mai mari furnizori de soft de business din lume.