Business Hi-Tech

Distribuitorul de telefoane mobile Gersim: Operatorii telecom au ajuns la 65% din piata

04.05.2007, 20:00 217

Distribuitorul de telefoane mobile Gersim Impex SRL, detinut de omul de afaceri Dan Stefanescu, si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut.
"Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 11 milioane de euro, fara TVA, si un profit de 370.000 de euro - numarul de unitati distribuite fiind de peste 120.000", a declarat Dan Stefanescu pentru ZF. "Am obtinut o marja buna de profit, de circa 3,7% pentru ca nu ne-am bazat pe un singur brand, ci avem un portofoliu diversificat, dintre care unele produse permit adaugarea unor marje mai mari de profit", a adaugat el.
Stefanescu afirma ca firma a fost infiintata in 2002 si are contracte cu toate marile lanturi de dealeri GSM Vodafone, Orange, Cosmote, dar si cu companii precum Cora, Auchan, Altex, Media Galaxy.
Principalii jucatori de pe piata locala de distributie de telefoane mobile si accesorii sunt Mobile Distribution (companie detinuta de proprietarii retailerului Euro GSM), Worldcom si Avenir Telecom. Dan Stefanescu afirma ca piata pe care activeaza compania este una matura si extrem de concurentiala in conditiile in care circa 65% din telefoanele mobile de pe piata locala au fost vandute prin retelele operatorilor de telefonie mobila, iar aceasta tendinta se va accentua in urmatorii ani.
"Momentan cota operatorilor este undeva la 65%, dar in urmatorii ani va creste probabil undeva la 80-90%. Totusi acest lucru nu inseamna neaparat o scadere a activitatii companiilor independente de distributie avand in vedere faptul ca piata va creste in urmatorii ani. Daca luam in calcul faptul ca in Romania exista circa 18 milioane de utilizatori de servicii de telefonie mobila, iar o rata rezonabila de inlocuire a telefonului mobil este undeva la doi ani, putem anticipa ca peste cativa ani numarul de terminale comercializate intr-un singur an ar putea creste la 7-8 milioane", crede Stefanescu.
"Aceasta crestere a pietei, fata de cifra de 3,5 milioane de telefoane mobile importate anul trecut in Romania ar lasa suficient loc pe piata si pentru companii precum Gersim", a adaugat el.
Oficialii companiilor Germanos si Avenir Telecom au estimat anterior ca piata locala de telefoane mobile se situeaza in jurul valorii de 3,5 - 4 milioane de unitati pe an, fara a face estimari despre evolutiile viitoare ale industriei.
Proprietarul companiei Gersim afirma ca a primit in acest an o oferta de a-si vinde compania de la un concurent de pe piata locala, insa negocierile, incepute in luna februarie, au fost intrerupte. "Am hotarat sa nu vand compania, cel putin nu in urmatorii 2-3 ani. In momentul de fata imi concentrez mai degraba atentia pe consolidarea companiei, posibil si printr-o achizitie", a spus Stefanescu, fara a adauga alte detalii. "Obiectivul nostru este sa ajungem la o cota de piata de 20% pe piata locala la finele anului 2008. In acest moment ne situam undeva la 12%-15%", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO