Business Hi-Tech

Disputa intre fostul si actualul sef al ANRCTI

04.09.2008, 20:08 13

Liviu Nistoran, noul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), a declarat ca a avut un "cvasisoc" dupa ce a analizat rezultatele unui audit intern privind activitatea ANRCTI in ultimii ani. El a afirmat ca, in urma acestui audit, a reiesit ca sumele cheltuite de salariatii ANRCTI in intervalul ianuarie-iulie trec de un milion de euro si ca exista situatii in care angajatii institutiei au ridicat sume peste nivelul diurnei si nu au mai returnat banii.
El a afirmat ca Dan Georgescu, fostul presedinte al institutiei, a efectuat in primul trimestru al anului deplasari care au insumat 62 de zile. Nistoran a mai anuntat ca numarul personalului de circa 780 de angajati ai ANRCTI va fi diminuat cu 10-15% si ca va reduce parcul auto al institutiei, supradimensionat in raport cu necesitatile.
Pe de alta parte, Dan Georgescu, fostul sef al arbitrului telecom care supravegheaza o piata de 4,5 mld. euro, afirma ca numirea lui Liviu Nistoran la conducerea ANRCTI si actiunile acestuia, de tip "politienesc", au blocat activitatea institutiei, una model, cu rezultate deosebite.
"De cand a venit la conducerea institutiei, domnul Nistoran, in loc sa caute sa inteleaga cu ce se ocupa si cum functioneaza ANRCTI, face politie in interior, astfel ca toata activitatea este blocata", a declarat Georgescu, in replica la afirmatiile actualului sef al ANRCTI.
Georgescu a fost inlocuit cu Nistoran la conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei in a doua parte a lunii august.
"Referitor la deplasarile in strainatate, ANRCTI nu se deosebeste de celelalte autoritati de profil europene. Participam la plenarele Grupului Reglementatorilor Europeni (European Regulators Group - ERG), la conferintele internationale ale autoritatilor de reglementare din Europa si din lume. Incepand cu anul 2007, dupa aderarea Romaniei la UE, am stabilit ca obiectiv strategic al ANRCTI o mai buna reprezentativitate internationala si am reusit. Atat Comisia Europeana, cat si omologii nostri au confirmat de mai multe ori acest fapt", a spus mai Georgescu.
In alta ordine de idei, piata IT&C din Romania va creste in acest an cu mai putin de 10%, iar anul viitor va depasi 10-15%, in conditiile in care institutia sustine introducerea de tehnologii avansate, cum ar fi serviciile digitale de televiziune si radio, potrivit lui Nistoran.
In 2007, piata IT&C s-a situat la aproximativ cinci miliarde de euro, nivel mai ridicat cu peste 20% fata de 2006.
"Vreau sa construiesc o relatie bazata pe comunicare si arbitraj corect cu jucatorii de piata, in conditiile in care unele masuri ale ANRCTI si ale Guvernului au afectat activitatea operatorilor sau au creat dispute intre acestia. Noi vrem ca jucatorii acestei piete sa isi faca treaba in conditii de predictibilitate, iar ANRCTI va interveni numai cand interesele generale ale clientilor vor fi lezate", a spus Nistoran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO