Business Hi-Tech

Dispozitivul cu ajutorul căruia se poate controla un calculator prin mişcarea ochilor - FOTO

Dispozitivul cu ajutorul căruia se poate controla un...

Autor: Octavian Calei

30.03.2013, 17:02 659

O companie suedeză fondată de trei ingineri în 2001 se pregăteşte să lanseze anul acesta un dispozitiv cu ajutorul căruia se poate controla un calculator prin mişcarea ochilor, scrie Wall Street Journal.

Dispozitivul dezvoltat de compania Tobii Technology se numeşte REX şi se conectează la computer prin USB. REX are un microproiector care emite o lumină infraroşie. Raza este reflectată de ochi înapoi în dispozitiv şi apoi este decodată de nişte senzori, care cu ajutorul unui software, stabilesc cu o precizie milimetrică locul de pe ecran unde utilizatorul priveşte. Pentru a funcţiona, utilizatorul trebuie să stea la un metru depărtare de dispozitivul care se fixează sub monitor.

Tobii plănuieşte să vândă dispozitivul ca un accesoriu pentru calculatoarele cu Windows 8 şi speră ca tehnologia să fie integrată în laptopuri şi tablete.

Compania se aşteaptă ca tehnologia să fie adoptată pentru început de către gameri. Reprezentanţii Tobii au spus că lucrează în prezent cu dezvoltatorii de jocuri de la o companie căreia nu i-au dezvăluit numele.

Funcţionalitatea REX în Windows 8 oferă utilizatorilor posibilitatea de a mişca "săgeata" pe ecran şi de a face operaţii de derulare doar din priviri. Totuşi, tehnologia are limitări în ceea ce priveşte controlul unui computer în comparaţie cu tastatura şi mausul. De exemplu, accesarea unui link va presupune executarea unei comenzi în prealabil, similar logicii de control al tastaturii.

"Ochii sunt perfecţi pentru mişcarea pointer-ului însă sunt deficitari la capitolul click şi executarea de comenzi, aşa că nu mă aştept să ne folosim în viitor numai ochii pentru a interacţiona cu computerele", a spus Henrik Eskilsson, director şi co-fondator al companiei Tobii Technology.

Marele producător de chipuri la nivel mondial, Intel, pariază pe această tehnologie ca înlocuitor al tastaturii şi mausului. Intel a investit anul trecut 21 de milioane de dolari, cumpărând 10% din acţiunile companiei Tobii. De asemenea, gigantul IT pune la dispoziţia dezvoltatorilor uneltele necesare pentru scrierea de aplicaţii care folosesc comenzi vocale, gesturi făcute cu mâinile şi "urmărirea" ochilor.

Reprezentanţii Tobii nu au dezvăluit preţul dispozitivului şi au spus că produsul se adresează mai mult pasionaţilor de tehnologie decât utilizatorilor de rând.

Producători de talie mondială precum Samsung şi LG au adus pe piaţă telefoane inteligente care încorporează tehnologii de urmărire a ochilor, precum Galaxy S4. Noile smartphones pot detecta de exemplu, dacă cineva nu "se uită la ele" şi să pună pauză la un film sau pot derula o pagină pe Internet în sus sau în jos în funcţie de privirile utilizatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO