Business Hi-Tech

Dell, 1,5 mld. $ dintr-o emisiune de obligatiuni

16.04.2008, 18:05 15

Producatorul american de PC-uri Dell a incasat 1,5 miliarde de dolari (950 milioane de euro) in cadrul primei emisiuni de obligatiuni din ultimul deceniu, incercand sa recastige pozitia de lider al pietei de PC-uri de la Hewlett-Packard (HP).
Odata cu reveninea fondatorului Michael Dell in pozitia de director executiv, compania americana a incercat sa vanda tot mai multe sisteme in magazinele traditionale, oferind o gama mai restransa de modele si desfiintand o fabrica de asamblare din Texas.
Potrivit analistilor, politica de finantare a achizitiilor adoptata de Dell poate crea noi probleme la nivelul volumului datoriilor. Dell este a doua companie IT de mari dimensiuni care recurge la o emisiune de obligatiuni dupa ce Oracle a atras 5 miliarde de dolari (3,1 miliarde de euro) in urma cu doi ani in cadrul celei mai mari emisiuni din istoria sa.
Potrivit oficialilor, fondurile stranse vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte de interes general in cadrul Dell.
La finele lunii februarie, Donald Carty, directorul financiar al companiei, declara ca a fost planificata pentru primul trimestru al acestui an o rascumparare de actiuni in valoare de un miliard de dolari si care a debutat pe 2 februarie.
Anuntul oficialului Dell are loc dupa ce compania americana si-a rascumparat in ultimul trimestru din 2007 actiuni in valoare de 4 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro).
De asemenea, Dell intentioneaza sa reduca peste 8.800 de posturi de munca pe fondul incetinirii economiei americane care scade cererea pentru produse tehnologice. Odata cu restructurarea, Dell si-a propus sa inchida unele fabrici si linii de asamblare in incercarea de a reduce cheltuielile cu 3 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro) pana in 2011.
Potrivit analistilor, Dell intentioneaza sa incheie un parteneriat cu o banca de mari dimensiuni care detine o afacere puternica pe segmentul cartilor de credit, ceea ce ar putea atrage mult mai usor clientii individuali si companiile mici sa achizitioneze computere Dell. Speculatiile unor analisti ajung pana la varianta in care Dell ar putea sa vanda o parte din divizie catre o banca, profiturile urmand a fi impartite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO