Business Hi-Tech

Datoriile marilor telecomuri ii lovesc si pe performeri

05.12.2002, 00:00 13

Zecile de miliarde de dolari pe care firme precum France Telecom sau Deutsche Telekom le au inscrise la capitolul datorii lovesc si in alte companii la fel de mari dar care au fost mai cumpatate in a lua credite.
Cererea de echipamente pentru construirea sau modernizarea retelelor de telefonie mobila a scazut in 2002 cu aproximativ 20% fata de anul trecut, apreciaza oficiali ai producatorului finlandez Nokia citati de BBC News.
Situatia nu se va imbunatati nici in cursul anului viitor. In 2003, Nokia, unul dintre cei mai importanti producatori de echipamente pentru retele de comunicatii, se asteapta la o scadere a acestei piete cu 10% la nivel international fata de valoarea inregistrata in acest an.
Declinul pietei de echipamente pentru retele telecom este cauzat de scaderea investitiilor pe care le fac marii operatori de telefonie, puternic indatorati dupa o perioada in care au urmat strategii de expansiune rapida pe piete externe.
"Piata este inca incerta pentru ca operatorii se concentreaza acum pe asigurarea lichiditatilor si pe reducerea puternica a investitiilor", explica oficialii Nokia.
In ciuda recesiunii care se va manifesta in sectorul echipamentelor pentru telecomunicatii, Nokia apreciaza ca piata telefoanelor mobile va creste cu aproximativ 10% in urmatorul an fata de 2002.
Mai mult, oficialii Nokia spera ca in 2005 vor exista in intreaga lume 1,5 miliarde de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, in crestere fata sfarsitul acestui an cand se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 1,1 miliarde.
Cresterea vanzarilor de terminale mobile va fi impulsionata in mare parte si de dorinta actualilor utilizatori de a-si cumpara modele mai noi de telefoane.
Intervalul mediu de timp la care utilizatorii isi schimba telefonul mobil s-a stabilizat la aproximativ doi ani si jumatate, mai spun reprezentantii companiei finlandeze.
Aprecierile principalului producator de telefoane mobile din lume contrasteaza cu cele emise anterior de unii analisti care estimau ca piata celularelor va cunoaste o oarecare stagnare pe masura ce ajunge la saturatie.
Jorma Ollila, actualul director executiv al companiei apreciaza ca obiectivul Nokia de a ajunge sa detina 40% din piata telefoanelor mobile este foarte aproape de a fi atins datorita vanzarilor bune din acest an.
Nu cu mult timp in urma, tot conducerea Nokia estima ca firma detine 37% din piata.
Investitorii nu s-au lasat insa impresionati de optimismul lui Ollila ci mai mult de pesimismul aratat in privinta viitorului pietei de echipamente pentru retele si au penalizat actiunile firmei cu 7% in deschiderea ultimei sedinte burisiere de la New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO