Business Hi-Tech

Consiliul de administraţie al Telekom România la care participă pentru prima oară noii reprezentanţi ai puterii este reunit în şedinţă

Consiliul de administraţie al Telekom România la care...

Autor: Adrian Seceleanu

17.02.2017, 14:15 607

Prima şedinţă a Consiliului de administraţie al grupului Telekom România la care participă noii oameni trimişi de ministrul comunicaţiilor Augustin Jianu să reprezinte interesele statului român în cadrul celui mai mare furnizor de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţă are loc la această oră, iar unul dintre subiectele ce ar putea fi agendă este cel al planului de business pe următorii 5 ani al operatorilor, au declarat pentru ZF surse din industrie.

La această şedinţă a CA aflată în curs de desfăşurare echipa de management condusă de slovacul Miroslav Majoros ar fi urmat să prezinte membrilor CA planul de business al grupului pentru perioada 2017-2021, un document aşteptat de Bucureşti încă de la jumătatea anului trecut, conform datelor ZF.

Planul de business ar avea ca obiectiv principal exploatarea beneficiilor aduse de vânzarea de pachete de comunicaţii fix mobil de către companiile din grupul Telekom cu conservarea poziţiei pe piaţă a grupului, însă fără a include nicio măsură ieşită extraordinară pentru a schimba cursul businessului - cum ar fi investiţii mai mari sau o achiziţie a unui alt jucător semnificativ, potrivit datelor ZF.

Planul de business care va fi supus aprobării părţii române nu ar face, în mod surprinzător, nicio referire pentru următorii cinci ani nici la integrarea fostelor companii Cosmote şi Romtelecom, lăsând astfel în suspans inclusiv delicata problemă a datoriilor pe care operatorii locali le au către Atena, în sumă totală de peste 800 mil. euro.

Solicitaţi joi să ofere detalii despre planul de business al grupului Telekom, reprezentanţii MCSI nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei. Totuşi, este de notat că în urmă cu câteva zile, în cadrul unei informări de presă care viza un alt subiect legat de grupul Telekom, MCSI a comunicat că susţine planul de business prezentat de CEO, fără a oferi detalii. “CEO-ul Telekom a dezvoltat un plan de afaceri pe termen mediu pentru stabilizarea companiei, pe care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale îl susţine, prin reprezentanţii săi în consiliul de administraţie, alături de ceilalţi acţionari ai companiei”, conform mesajului transmis de MCSI pe data de 3 februarie.

Noua putere de la Palatul Victoria şi-a înlocuit recent, printr-o decizie fulger, întreaga echipă de reprezentanţi din Consiliul de Administraţie al Telekom România. Din noua „echipă” aleasă de noul ministru Augustin Jianu pentru a reprezenta interesele statului român în faţa unora dintre cei mai experimentaţi manageri din industria de comunicaţii din regiune, printre care se numără abilul Michael Tsamaz - CEO şi preşedinte al OTE din 2010, iese în evidenţă un singur nume, al lui Ciprian Boloş - mâna dreaptă a lui Alexandru Petrescu, actualul ministru al economiei şi fostul şef al Poştei Române.

Potrivit datelor ZF ceilalţi trei reprezentanţi selectaţi de stat sunt: Dragoş Cristian Vlad - un expert în IT de la Ministerul Fondurilor Europene, Raluca Ioana Purecel - cu experienţă de juristă la Primăria Capitalei şi compania de stat Transgaz din ianuarie 2016, şi Alin Marius Matei.

Echipa aleasă de noul ministru al comunicaţiilor Augustin Jianu pentru a reprezenta statul român în CA-ul Telekom România contrastează puternic cu cea trimisă în decembrie 2015 de fostul ministru Marius Bostan în şedinţele cu oamenii de la OTE şi DT, care era formată din Anca Georgescu, fost director de HR al grupului Telekom, Bogdan Voicu - fost director de achiziţii al grupului Telekom, şi Florin Furdui - country manager al Portland Trust - unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu experienţă şi în comunicaţii.

Bostan îi trimisese pe cei trei manageri în CA dar şi în mai multe comitete de supraveghere a operaţiunilor companiei pentru a încerca să întărească poziţia statului în controlul operaţiunilor, profitând de experienţa celor doi foşti membri din echipa Telekom, care cunoşteau culisele funcţionării grupului, cât şi de experienţa în real estate a celui de-al treilea, acesta fiind un subiect fierbinte pentru echipa managerială anterioară condusă de Nikolai Beckers.

 

Solicitarea transmisă joi pe e-mail de ZF Ministerului Comunicaţiilor (MCSI), în ultima parte a programului cu publicul al instituţiei, de a oferi date despre procedura de selecţie a noilor membri ai CA-ului Telekom, dar şi în legătură cu experienţa care i-a recomandat pentru aceste poziţii, nu a primit răspuns până la acest moment.

 

Contactaţi de ZF, foştii reprezentanţi ai MCSI în cadrul Consiliului de administraţie al Telekom nu au dorit să facă niciun comentariu, declarându-se însă “surprinşi” că nu au fost informaţi despre schimbări de către reprezentanţii MCSI sau ai Telekom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO