Business Hi-Tech

Consiliul Concurenţei, despre amenda record aplicată Samsung şi Altex, eMAG şi Flanco: Oameni de vânzări din Samsung cereau retailerilor să nu scadă preţul minim la TV-uri şi smartphone-uri sub un anumit prag. Înţelegerile se făceau pe WhatsApp

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, şi Daniela Bădilă, director general al instituţiei au spus că oamenii de la Samsung le cereau retailerilor să nu scadă preţul produselor sub un anume prag, pe care îl comunicau.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, şi Daniela Bădilă, director general al instituţiei au spus că oamenii de la Samsung le cereau retailerilor să nu scadă preţul produselor sub un anume prag, pe care îl comunicau.

Autor: Adrian Seceleanu

14.02.2024, 11:00 9356

♦ Concurenţa susţine că înţelegerile erau făcute de oameni cu putere de decizie în zona de vânzări, dar nu erau coordonate de la headquarter. Concurenţa nu a găsit dovezi că oamenii de vânzări de la Altex, eMAG şi Flanco implicaţi discutau şi între ei care va fi preţul minim, ci doar că oameni ai Samsung erau implicaţi în toate aceste înţelegeri.

O mână de oameni de vânzări cu putere de decizie în zona de vânzări de la Samsung a  controlat timp de apro­xi­mativ trei ani (2019-2021) preţul minim practicat de cei mai mari trei retaileri de electro-IT din România pentru televizoarele şi smartphone-urile gigantului sud-coreean - prin înţelegeri oculte, perfectate pe WhatsApp cu persoane cu putere de decizie în vânzări de la fiecare dintre retaileri, au susţinut marţi, într-o conferinţă de presă reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Toate companiile - Samsung, Altex, eMAG şi Flanco - au recunoscut acuzaţiile şi au primit astfel o reducere de 30%, dar suma totală a amenzilor tot a ajuns la 123 mil. lei, fiind astfel cea mai mare sancţiune aplicată de Concurenţă pe baza investigaţiilor finalizate în 2023.

„Cea mai importantă, cea mai mare amendă după investigaţiile finalizate în 2023, pe care am anunţat-o săptămâna trecută, este cea legată de electrocasnice“, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţia a arătat că oamenii implicaţi de la Samsung au făcut înţelegeri în special privind preţurile de la televizoare, şi mai puţin pe zona de telefoane mobile.

„Înţelegerile au vizat segmentul de televizoare şi de telefoane, cu o pondere mai mare în zona de televizoare. Erau implicaţi oa­menii care erau responsabili de partea asta de vânzări. Nu era implicat headquarterul. Problema pentru companie este că un anga­jat, chiar dacă nu nu are funcţie de decizie în acea companie dacă participă la astfel de înţelegeri, el atrage răspunderea companiei“, a declarat Daniela Bădilă, director general al Consiliului Concurenţei (CC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO