Business Hi-Tech

Concurenta provoaca schimbari la PayPal

11.07.2006, 19:22 43

Lansarea serviciului de plati online Google Checkout al celui mai mare motor de cautare din lume a atras dupa sine schimbari in cadrul conducerii eBay, cel mai mare site de licitatii online care detine serviciul de plati pe Internet PayPal, scrie Financial Times.
Astfel, concurenta din ce in ce mai puternica l-a determinat pe Jeff Jordan, presedintele PayPal care a fost vazut mult timp ca succesorul lui Meg Whitman, director executiv eBay, sa-si anunte retragerea din cadrul companiei pana la finalul acestui an, relateaza presa internationala.
Jordan a intrat in echipa eBay acum sapte ani, iar conducerea PayPal a preluat-o in decembrie 2004. In locul sau va veni Rajiv Dutta, actualul presedinte al serviciului de telefonie prin Internet Skype, detinut de eBay, iar noul presedinte al Skype va fi Alex Kazim, managerul care raspunde de lansarea de noi produse in cadrul companiei.
In prezent, serviciul PayPal este utilizat pentru efectuarea unui procent de 89% din totalul platilor pe Internet, cifrate la 8,8 mld. $ (aproximativ 6,8 mld. euro). Iar numarul de utilizatori ai serviciului este estimat la 105 milioane - 85% din totalul clientilor serviciilor de plati online, scrie Financial Times.
Dar cu toate acestea, eBay se confrunta de ceva timp cu o scadere a valorii actiunilor sale la bursa si a inceput sa piarda teren din cauza concurentei tot mai puternice de pe piata. eBay a luat insa si masuri impotriva rivalului Google, interzicandu-le tuturor clientilor sai sa utilizeze serviciul Google Checkout. Explicatia a fost faptul ca "eBay incearca sa promoveze metode de plata pe Internet care sunt sigure, usor de utilizat si care ofera un nivel ridicat de securitate utilizatorilor", scrie Financial Times.
Concurenta eBay cu Google pe segmentul platilor online a determinat analistii de la Citigroup, gigant american in servicii financiare, sa isi scada estimarile cu privire la cresterile veniturilor companiei pe termen lung de la 22% la 20%.
De fapt, Google Checkout este o amenintare mult mai mare pentru serviciul PayPal decat vor oficialii companiei sa recunoasca, intrucat a depasit serviciul eBay ca rapiditate a efectuarii tranzactiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO