Business Hi-Tech

Colonizare IT germana in vestul Romaniei

02.08.2001, 00:00 46



aoselele mai bune, oamenii mai deschisi, mana de lucru ieftina si centrele universitare cu traditie au transformat, in ultimii ani, vestul tarii intr-un punct de atractie pentru investitorii straini. Acestia si-au stabilit rapid filiale in zona, dupa principiul "venit, vazut, placut."

Anul trecut, de pilda, o delegatie formata din reprezentantii a opt firme germane de IT a vizitat Romania, la invitatia camerei de comert germane, IBD.

Trei dintre acestea si-au deschis aproape imediat reprezentante in orase din vestul tarii. Deocamdata, aceste firme nu se adreseaza intocmai pietei locale, dar reprezentantii lor au intentii din cele mai serioase privind planurile lor din zona.



Caatoossee a fost atrasa de potentialul uman

Firmele Caatoosee GmbH si Living Systems AG s-au oprit in Banat, la Timisoara, alaturandu-se prezentelor germane deja existente.

Cu o investitie initiala de aproximativ 250.000 DM constand in special in echipamente, Caatoossee numara astazi 24 de angajati care creeaza aplicatii de software orientate spre Internet, potrivit directorului Cosmin-Claudiu Tanase. Pana acum, spune el, compania a investit in jur de 400.000 DM.

"Mediul de afaceri romanesc e perfect pentru investitii straine, iar facilitati sunt din plin, a declarat Tanase pentru Ziarul Financiar. Opinia generala a investitorilor germani e aceea ca romanii sunt printre cei mai buni din intreaga corporatie."

Deocamdata, firma produce doar pentru compania-mama. Printre clientii sai se numara ABB, Die Zeit, Philips, Adidas, Epson, Roche, AT&T, Festo, Siemens, Bertlesmann, Gehe, Swissair, Bizerba, Lucent Technology, ThyssenKrupp, Crossair, Microsoft, TOnline, Daimler Chrysler, Motorola, Toshiba, Datev, Nestle si Deutsche Bank.

"In momentul de fata lucram la un produs propriu al firmei, fast2find iq engine, din categoria information logistics solution, cuprinzand modulele networking solutions (fast2find supply manager, fast2fast corporate manager, fast2find sales manager, fast2find partnership manager), networking products (fast2find butler, fast2find reporter, fast2find dresser) si net-based services (fast2find marketing services, fast2find application services, fast2find content services), a spus Tanase. Acest proiect se va finaliza, probabil, intr-un an."

Directorul Caatoossee spune ca singurele dificultati pe care le-a intampinat, la Timisoara, au fost mai mult de ordin organizatoric: dezvoltarea potentialului firmei si penetrarea pe piata interna, “inca neatractiva."

"Mai avem proiecte de cercetare cu Universitatea Politehnica din Timisoara, pe care am sprijinit-o si vom continua s-o sprijinim prin diferite mijloace," a adaugat el.

Profitul pe anul 2000 a fost de aproximativ 300 milioane de lei, iar cifra de afaceri prognozata pe anul acesta este de peste un milion de marci germane.

Caatoossee GmbH este cotata la bursa din Frankfurt si are filiale in 15 orase ale lumii, printre care se numara Londra, Paris, Praga, Vancouver, Washington si Jakarta.

Anul acesta, compania a ajuns la un numar de 842 angajati, fata de 137 cati avea in anul fiscal 1999-2000. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 45,5 milioane DM, fata de 6,6 milioane DM cat a avut anul trecut.



Din vestul tarii in vestul Europei

Living Systems Romania a fost infiintata la Timisoara in urma cu un an, insa biroul sau de 280 mp din centrul orasului a fost inaugurat abia in aprilie, anul acesta.

"Pana atunci, softistii nostri au efectuat o perioada de training in Germania, a declarat directorul filialei timisorene, Jeanette-Renee Renard. Acestia sunt in numar de 21, din totalul de 23 de angajati ai companiei. Capitalul social initial a fost de 125.000 DM.

"Produsele noastre sunt bazate pe tehnologie Java Agents, care ne permite sa dezvoltam piete comerciale pe Internet pentru diferite ramuri precum licitatii, vanzari directe, solutii de shopping, OTC Trading, dar si oportunitati de comunicare, a spus Renard. In general, piata noastra este cea internationala, iar deocamdata suntem interesati mai ales de Germania si Marea Britanie."

In viitor, compania doreste sa se orienteze mai mult pe dezvoltarea de software pentru sectorul financiar.

Compania are sediul in Germania, la Donaueschingen, dar mai are birouri la Boston, Paris, Londra, Sao Paolo, Singapore si Toronto.



Alf AG pluseaza la Cluj

Alf AG a ales sa-si stabileasca filiala romaneasca in Transilvania, la Cluj, prin Alfrom SRL. Deschisa abia din ianuarie anul acesta cu un capital de 50.000 DM, filiala are, deocamdata, patru specialisti in software, potrivit reprezentatului Alf AG, Lothar Schaarschmidt, membru in comitetul exectutiv al companiei.

In acest moment, la Cluj se dezvolta proiecte de Internet pentru homebanking, care se adreseaza doar clientilor germani.

Potrivit lui Schaarschmidt, compania doreste sa mai investeasca alte 52.000 DM la Cluj.

"Principalii nostri clienti sunt bancile pentru care cream software specializat, a spus Schaarschmidt. Servim 62% din bancile germane."

Anul trecut, Alf AG a avut o cifra de afaceri de 3,5 milioane DM, iar estimarile sunt de 4,2 milioane DM. Compania are, in acest moment, 32 de angajati.



Consultens s-a intors la radacini

Consultens Informationstechnik, cu sediul la Sibiu, nu s-a stabilit in Romania cu ocazia vizitei de acum un an, ci a venit in 1998, datorita celor trei actionari ai sai de origine romana. In urma evolutiei de pana acum, compania doreste sa deschida un nou centru, separat de cel existent, care sa se adreseze pietei romanesti de software, Consultens Networking.

"Probabil ca va fi o constructie mixta cu o firma romaneasca, dar este prematur sa va spun numele acesteia, a spus Guenther Schaeffer, unul din actionarii companiei. Probabil ca firma va fi gata in aceasta toamna, iar investitia primara este estimata la 30.000 DM."

In acest moment, compania dezvolta software pentru clientii sai germani oferindu-le, totodata, si consultanta. Principalii clienti sunt Volkswagen, Audi, Bosch, Siemens etc.

"Prin '97-'98, ne-am dat seama ca problema nu o reprezinta proiectele, ci angajatii, spune Schaeffer. Dar ne-am gandit ca solutia n-o reprezinta piata vest-europeana, ci altundeva, unde stim cultura si limba si asa am ajuns la Sibiu. E si un motiv idealist al meu de a da prilejul oamenilor foarte bine pregatiti sa se afirme in Romania."

La Sibiu, spune el, compania a gasit oameni foarte bine pregatiti, inteligenti si motivati.

"In Germania, timp de cinci ani, am crescut la 35 de persoane, iar la Sibiu sunt deja 35," spune el. De asemenea, compania a ajuns la un capital social de 25.000 DM, iar investitiile pe anul trecut, cel putin, se ridica la 35.000 DM, la o cifra de afaceri de aproximativ 600.000 DM.

"Anul acesta, pana acum, am facut deja investitii de 50.000 DM si, probabil ca o sa ajungem la un milion DM cifra de afaceri,spune Schaeffer. Ne simtim foarte bine pentru ca activitatile noastre functioneaza chiar mai bine decat ne asteptam."

Din aceeasi delegatie de anul trecut au mai facut parte Metris GmbH, M&M Software, Logis Zublin, GFT Technologies AG si MPDV Mikrolab GmbH.

Reprezentanta Metris GmbH, Sabine Kaspar a declarat pentru Ziarul Financiar ca, initial, s-a dorit infiintarea unei filiale romanesti, dar acest lucru nu s-a intamplat datorita problemelor cu care se confrunta in acest moment compania.

"?inta noastra era sa infiintam o subsidiara romaneasca, insa situatia s-a schimbat si a trebuit sa facem restructurari," a spus Kaspar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO