Business Hi-Tech

Centrul Capitalei va fi acoperit de NetCity in 2008

11.10.2006, 18:18 16

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) va detine un pachet minoritar in parteneriatul public-privat pentru realizarea unei retele de fibra optica la nivelul Capitalei, a declarat Adrian Videanu, primarul general al municipiului.
"Procentajul actiunilor detinute de primarie are un scor important in selectarea partertenerului privat, insa nu pot sa spun inca exact care va fi acesta. In orice caz, nici un partener privat nu ar dori sa se implice intr-un astfel de proiect fara sa detina un pachet majoritar", a explicat Videanu.
Proiectul, denumit Retea metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - NetCity, va fi dezvoltat in parteneriat public-privat si vor fi necesare investitii de aproximativ 90 de milioane de euro, primaria participand la realizarea acestui proiect prin punerea la dispozitie a spatiului public. Proiectul consta in executarea unei canalizatii, unde toata reteaua de cabluri de fibra optica va fi coborata de pe suporturile actuale, urmand sa fie initiat la inceputul anului viitor, cand PMB va selecta partenerul privat.
"Marea majoritatea a cablurilor aeriene din Bucuresti sunt ilegale. Nu putem sa le dam jos, deoarece am da inapoi comunicatiile din Bucuresti cu 16 ani. Pe masura ce le vom oferi o alternativa prin acest proiect, vom obliga companiile ce detin cabluri aeriene sa renunte la ele", a explicat Videanu.
Alexandru Radu, director executiv in cadrul PMB, a declarat anterior ca ca dezvoltarea retelei metropolitane va inlatura monopolul exercitat in prezent de anumite companii pe segmentul telecomunicatiilor.
"Sistemul de retele de comunicatii dezvoltat de companiile din Bucuresti este unul haotic si ilegal, majoritatea firmelor neachitand nici o taxa pentru amplasarea acestora pe domeniul public. Realizarea acestei retele va distruge monopolul unor companii precum RomTelecom, Astral si RDS, care controleaza acum sectiuni importante din piata de profil a Capitalei, si va institui un cadru concurential normal", a aratat reprezentantul PMB.
Pana in 2008, proiectul initiat de PMB va acoperi aproximativ 1.300 de strazi din zona centrala a Bucurestiului, urmand ca pana in 2014 sa se realizeze finalizarea bransamentelor si dezvoltarea retelei metropolitane pana la Oltenita sau Giurgiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO