Business Hi-Tech

Cel mai mare pariu al Samsung: 15 mld. dolari pentru o fabrică în care vor lucra 150.000 de muncitori

Cel mai mare pariu al Samsung: 15 mld. dolari pentru o...

Autor: Oana Stupinean

06.10.2014, 13:02 3799

Gigantul IT Samsung Electronics plănuieşte o investiţie de 14,7 miliarde de dolari într-o fabrică de cipuri, cel mai mare proiect de acest tip de până acum mizând pe divizia de semiconductoare pentru impulsionarea profitului în condiţiile în care supremaţia sud- coreenilor pe piaţa smartphone-urilor se clatină, scrie Reuters.

Fabrica va fi amplasată în oraşul Pyeongtaek, aflat la 75 de kilometri sud de Seul. Investiţia va genera 150.000 de locuri de muncă, echivalentul unei treimi din populaţia oraşului.

Pariul pe fabrica de cipuri coincide cu o situaţie nefastă pentru divizia de smartphone-uri, care se confruntă cu o concurenţă tot mai puternică din partea Apple şi din partea rivalilor chinezi, precum grupul Lenovo.

Profitul din perioada aprilie-iunie 2014 a înregistrat o scădere pentru divizia de telefoane mobile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru al doilea trimestru consecutiv, acesta fiind cel mai lung declin din ultimii trei ani.

Însă, odată cu cererea tot mai mare de dispozitive mobile va creşte şi cererea pentru cipuri mobile, iar divizia de semiconductori a Samsung va contribui semnificativ la profiturile companiei, consideră analiştii citaţi de Reuters. Fabrica Samsung din Pyeongtaek va produce fie cipuri logice fie cipuri de memorie, a anunţat Samsung, precizând că nu a luat încă o decizie finală în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO