Business Hi-Tech

Cea mai rapida retea: continutul unui CD transferat intr-o secunda

27.01.2005, 00:00 24

In ziua de azi, transferul unui film de o ora si jumatate intre doua computere poate sa dureze mai putin de un minut. Cu o conditie: reteaua dintre cele doua calculatoare sa se numeasca Gigabit Ethernet. Pe utilizatori nu-i pasioneaza insa denumirile complicate. Ei vor doar viteza cat mai mare si ofera la schimb rabdare din ce in ce mai putina.
Cel mai recent film aparut pe DVD, decodat, comprimat si transferat pe Internet. Operatiunea a devenit deja banala, in ciuda eforturilor organizatiilor care se lupta pentru combaterea pirateriei. Transferul de filme, muzica si date a explodat in ultimii ani, dar adevaratii "vinovati" trebuie cautati in breasla inginerilor, scrie The Wall Street Journal. Ei sunt cei care, de 25 de ani incoace, scot pe banda rulanta versiuni tot mai rapide ale unei inventii care initial parea sa n-aiba nici o sansa: reteaua Ethernet.
Sa luam, de exemplu, filmul "The Aviator", care in format digital ocupa 1,4 GB, adica acelasi spatiu pe care l-ar ocupa cateva sute de melodii in format MP3. Pentru a-l copia intre doua computere din aceeasi retea dureaza cateva minute, dar pentru a-l descarca de pe Internet n-ar fi exclus sa fie nevoie de vreo 36 de ore, comenteaza publicatia americana. Avand in vedere ca industria cinematografica si cea de divertisment sunt in cautarea unor metode de a aduce download-ul in zona legala, n-ar fi exclus ca in viitor tot mai multe milioane de oameni sa stea in fata calculatoarelor, asteptand cu nerabdare ca filmele sa "coboare" pe hard diskurile lor.
Odata descarcate filmele, incepe copierea in retea. Oricine a mers macar o data prin caminele studentesti stie cum functioneaza trocul. "Am Shrek 2 si toate seriile din Nasul. Ce dai la schimb?" Transferul de date aproape sufoca firele de cupru care impodobesc ferestrele, culoarele si in general toate zonele vizibile ale cladirii. In aceste conditii, nu-i de mirare ca oamenii incep sa tropaie de nerabdare cand au de asteptat cateva minute sa copieze un film, fara sa se mai gandeasca ca cineva a stat 36 de ore ca sa-l descarce de pe Internet, comenteaza The Wall Street Journal. Si nu-i exclus ca reteaua locala, super-rapida in comparatie cu acum cativa ani, sa inceapa sa para ca este de fapt o imensa pierdere de vreme.
Cu greu isi mai aminteste cineva de prima versiune comerciala a tehnologiei Ethernet, care la inceputul anilor '80 permitea transferul in retea la viteza de 10 megabiti pe secunda. Cu alte cuvinte, filmul despre care vorbeam, "The Aviator", ar fi necesitat pentru copierea intre doua computere din aceeasi casa in jur de 20 de minute. In anii '90 a aparut a doua versiune a tehnologiei, FastEthernet, de zece ori mai rapida, iar tehnologia care incepe sa se raspandeasca acum in lume este urmasa sa, Gigabit Ethernet (1.000 megabiti pe secunda). Filmul dureaza doar cateva zeci de secunde pentru a fi copiat in retea.
Credeati ca mai repede nu se poate? Putina rabdare. Se numeste 10-Gigabit Ethernet si este functionala la nivel de laborator incepand din 2001. Permite transferul de date la viteze care nu cu mult timp in urma i-ar fi uimit chiar si pe ingineri (de zece ori mai rapida decat Gigabit Ethernet, adica 10.000 megabiti pe secunda. Daca puneti mana pe asa ceva, veti putea copia continutul unui CD de pe un PC pe altul intr-o singura secunda. Initial, conectarea unui computer la o asemenea retea costa 38.000 de euro, dar intre timp costul a scazut la 3.800 de euro. In cativa ani va cobori pana la cateva zeci de euro, scrie The Wall Street Journal.
Asa ca veti putea sa transferati filmul preferat in 20 de secunde de pe un PC pe altul. Iar daca ati inceput sa va ganditi ca si asta inseamna cam mult timp, nu va faceti griji. Probabil ca inginerii au inceput deja sa se ocupe si de problema asta.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO