Business Hi-Tech

Ce va face RCS&RDS daca nu gaseste finantare de 200 mil. $?

Ce va face RCS&RDS daca nu gaseste finantare de 200 mil. $?
14.02.2010, 23:05 118

RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom dinEuropa Centrala si de Est, va fi nevoit sa-si reduca la miniminvestitiile si sa renunte la o parte a planurilor sale strategicefara finantarea de 200 mil. $ planificata prin vanzarea deobligatiuni pe piata externa, situatie de care ar putea profitarivalii mult mai bine capitalizati din regiune, au estimat pentruZF analisti si manageri de pe piata locala telecom.

"In principiu, pana la succesul emisiunii, compania este deasteptat sa aiba o politica de investitii mult mai putin agresivadecat de obicei si sa se concentreze pe eficientizareaactivitatii", a comentat pentru ZF un manager de pe piata locala decomunicatii. "Daca nu reuseste emisiunea de bonduri, vor aveaprobleme mari in 2011-2012. Probabil vor accepta si conditii maiputin avantajoase, altfel capacitatea lor de a investi se va reducedrastic", a mentionat sursa citata.

Refuzul constant al RCS&RDS de a face publice detalii desprestrategia comerciala si rezultatele financiare au facut ca raportulS&P - un document de sase pagini A4 care contine date detaliatedespre veniturile, profitul si creditele RCS, sa fie unul dintrecele mai comentate si trimise pe e-mail intre o serie de manageride pe piata locala telecom. Documentul a circulat insa intens si perelatia Atena - Bonn - Amsterdam, de unde sunt coordonate afacerilelocale ale gigantilor OTE, Deutsche Telekom si UPC.

"Ratingul S&P este ciudat pentru ca agentia incearca practicsa nu-si asume niciun risc, avertizand investitorii ca nu au avutacces la documentatia finala a bondurilor si ca daca emisiunea vafi de succes, atunci vor revedea calificativul. Faptul ca emisiuneanu este subscrisa de manager si de grupul de vanzare arata caexista un anumit nivel de neincredere", spunea, intr-o discutieneoficiala cu ZF, care a avut loc inainte de aparitia informatieica RCS amana emisiunea de bonduri, un alt manager de pe piatalocala telecom. "Cu acesti 200 de milioane de dolari isi vor platicreditele si vor avea bani pentru utilizari generale, dar nu sipentru retea, pentru cheltuieli de capital, pentru imbunatatireasistemelor de facturare. Doar cumpara timp".

Un imprumut la o dobanda de 8% in dolari - rata la care seestima initial ca RCS va obtine finantarea, ar fi un imprumut"scump", preciza pentru ZF un CEO de pe piata locala telecom. "Sanu uitam ca nu sunt doar cei 8% - dobanda pe care o platesti infiecare an, ci trebuie sa castigi candva si suma imprumutata pentrua o plati inapoi". Potrivit S&P, Citi a incercat sa vandaobligatiunile RCS la o dobanda de 9,75-10%.

Compania lui Teszari are nevoie in continuare de bani incontextul in care trebuie sa extinda reteaua de telefonie siinternet mobil si a ramas in urma in Romania pe segmentul deservicii premium precum televiziunea HD - care e oferita deja deUPC si Romtelecom.

UPC, o companie detinuta de gigantul american Liberty Globalcare este numarul doi pe cablu TV in Romania, estimeaza cresteriale veniturilor si ale profitului operational in acest an. Companiaa investit puternic in retea astfel ca a lansat servicii deteleviziune HD si are in plan sa mareasca si viteza de acces lainternet.

Romtelecom, companie care ataca RCS&RDS si printr-o companieseparata care practica tarife mai mici pentru cablul TV siinternet, are de asemenea in plan investitii in 2010.

"O directie importanta de actiune in 2010 este cea deintroducere pe scara larga a infrastructurii de fibra optica lanivel national, prin solutii de tip FTTB si GPON. Vom creste astfelvitezele oferite pana la 100 Mbps si vom extinde aria dedisponibilitate a serviciului IPTV Dolce Interactiv, pe care ni-ldorim un produs de consum de masa", a declarat pentru ZF YorgosIoannidis, CEO al Romtelecom. "Avem in vedere investitii de peste150 milioane euro in infrastructura", a adaugat seful Romtelecom,care a refuzat insa sa comenteze pe marginea intentiilorRCS&RDS.

Problemele de pe agenda sefului RCS&RDS

  • Fara obligatiunile de 200 mil. $, RCS&RDS va avea problemein a-si urmari interesele strategice si comerciale, scrie Standard& Poor's.
  • Romtelecom anunta ca va investi 150 mil. euro in 2010, din careo mare parte intr-o retea de fibra optica. Si UPC are in plan noiinvestitii, pe fondul unei imbunatatiri a rezultatelorfinanciare.
  • Compania condusa de Alexandru Oprea (foto) are datorii petermen scurt de 59 mil. $ si are programate amortizari financiarede cate 150 mil. $ in 2011 si 2012, aferente unui credit de 500mil. $, contractat in 2007.
  • Nivelul de indatorare al RCS&RDS, de peste doua ori maimare decat profitul operational (EBITDA), este comparativ mai maredecat al altor companii de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO