Ce va face RCS&RDS daca nu gaseste finantare de 200 mil. $?

Autor: Adrian Seceleanu 14.02.2010

RCS&RDS, compania lui Zoltan Teszari, nu va putea tine pasul cu investitiile rivalilor de la UPC si Romtelecom daca nu gaseste finantare.



RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Europa Centrala si de Est, va fi nevoit sa-si reduca la minim investitiile si sa renunte la o parte a planurilor sale strategice fara finantarea de 200 mil. $ planificata prin vanzarea de obligatiuni pe piata externa, situatie de care ar putea profita rivalii mult mai bine capitalizati din regiune, au estimat pentru ZF analisti si manageri de pe piata locala telecom.

"In principiu, pana la succesul emisiunii, compania este de asteptat sa aiba o politica de investitii mult mai putin agresiva decat de obicei si sa se concentreze pe eficientizarea activitatii", a comentat pentru ZF un manager de pe piata locala de comunicatii. "Daca nu reuseste emisiunea de bonduri, vor avea probleme mari in 2011-2012. Probabil vor accepta si conditii mai putin avantajoase, altfel capacitatea lor de a investi se va reduce drastic", a mentionat sursa citata.

Refuzul constant al RCS&RDS de a face publice detalii despre strategia comerciala si rezultatele financiare au facut ca raportul S&P - un document de sase pagini A4 care contine date detaliate despre veniturile, profitul si creditele RCS, sa fie unul dintre cele mai comentate si trimise pe e-mail intre o serie de manageri de pe piata locala telecom. Documentul a circulat insa intens si pe relatia Atena - Bonn - Amsterdam, de unde sunt coordonate afacerile locale ale gigantilor OTE, Deutsche Telekom si UPC.

"Ratingul S&P este ciudat pentru ca agentia incearca practic sa nu-si asume niciun risc, avertizand investitorii ca nu au avut acces la documentatia finala a bondurilor si ca daca emisiunea va fi de succes, atunci vor revedea calificativul. Faptul ca emisiunea nu este subscrisa de manager si de grupul de vanzare arata ca exista un anumit nivel de neincredere", spunea, intr-o discutie neoficiala cu ZF, care a avut loc inainte de aparitia informatiei ca RCS amana emisiunea de bonduri, un alt manager de pe piata locala telecom. "Cu acesti 200 de milioane de dolari isi vor plati creditele si vor avea bani pentru utilizari generale, dar nu si pentru retea, pentru cheltuieli de capital, pentru imbunatatirea sistemelor de facturare. Doar cumpara timp".

Un imprumut la o dobanda de 8% in dolari - rata la care se estima initial ca RCS va obtine finantarea, ar fi un imprumut "scump", preciza pentru ZF un CEO de pe piata locala telecom. "Sa nu uitam ca nu sunt doar cei 8% - dobanda pe care o platesti in fiecare an, ci trebuie sa castigi candva si suma imprumutata pentru a o plati inapoi". Potrivit S&P, Citi a incercat sa vanda obligatiunile RCS la o dobanda de 9,75-10%.

Compania lui Teszari are nevoie in continuare de bani in contextul in care trebuie sa extinda reteaua de telefonie si internet mobil si a ramas in urma in Romania pe segmentul de servicii premium precum televiziunea HD - care e oferita deja de UPC si Romtelecom.

UPC, o companie detinuta de gigantul american Liberty Global care este numarul doi pe cablu TV in Romania, estimeaza cresteri ale veniturilor si ale profitului operational in acest an. Compania a investit puternic in retea astfel ca a lansat servicii de televiziune HD si are in plan sa mareasca si viteza de acces la internet.

Romtelecom, companie care ataca RCS&RDS si printr-o companie separata care practica tarife mai mici pentru cablul TV si internet, are de asemenea in plan investitii in 2010.

"O directie importanta de actiune in 2010 este cea de introducere pe scara larga a infrastructurii de fibra optica la nivel national, prin solutii de tip FTTB si GPON. Vom creste astfel vitezele oferite pana la 100 Mbps si vom extinde aria de disponibilitate a serviciului IPTV Dolce Interactiv, pe care ni-l dorim un produs de consum de masa", a declarat pentru ZF Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom. "Avem in vedere investitii de peste 150 milioane euro in infrastructura", a adaugat seful Romtelecom, care a refuzat insa sa comenteze pe marginea intentiilor RCS&RDS.

Problemele de pe agenda sefului RCS&RDS