Business Hi-Tech

Cablistii ataca zona rurala pentru o crestere sanatoasa

24.11.2004, 00:00 15



Industia locala de cablu (televiziune, Internet, telefonie, date) creste temperat in zona urbana, insa in zona rurala a inceput un adevarat boom, care a ridicat de altfel numarul utilizatorilor de astfel de servicii la 3,75 milioane, conform estimarilor prezentate la Conventia Anuala de Comunicatii prin Cablu, organizata de Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).



Oricum, industria de cablu ramane in continuare extrem de efervescenta, fiind marcata anul acesta de numeroase fuziuni si achizitii. Principalii operatori au confirmat de asemenea faptul ca aceasta politica de consolidare va continua si in vitorul apropiat. La inceputul acestui an, Astral impreuna cu RDS/RCS au preluat FX Communications, furnizor de servicii CATV si Internet, pentru o suma de peste 10 milioane de dolari. Apoi a urmat la rand PC NET, care a fost preluat de de RDS/RCS tot pentru o suma estimata la 10 milioane de dolari. In acelasi timp, numarul trei pe piata de cablu, compania americana UPC, care are o cota in jurul al 10%, a anuntat ca arein program achizitii pe piata romaneasca in viitorul apropiat.



"O tendinta clara in momentul de fata o reprezinta concentrarea pietei de cablu, iar acest fenomen va continua si anul viitor", a apreciat Ionut Tarcea, marketing manager al grupului RDS/RCS.



Piata romaneasca de comunicatii prin cablu a fost estimata de compania americana de analiza IDC la 289 milioane de dolari pe 2004. Operatorii spun insa ca indicele mediu al incasarilor pentru fiecare utilizatori (ARPU) este cu putin peste 5 dolari pe luna pentru CATV si in jurul a 20 de dolari pentru utilizatorii de Internet si telefonie IP. Un calcul sumar arata incasari totale in jurul a 225-250 de milioane de dolari, dat fiind faptul ca utilizatorii de Internet pe cablu se numara deocamdata in zeci de mii. Probabil, sub 50.000. Cert este ca cablul ajunge la usa a 80% dintre caminele care au televizor si care sunt estimate a fi in jurul a 8,3 milioane.





Continua extinderea ofertelor TV



Lupta intre operatori continua pe segmentul TV prin cresterea ofertelor de canale si pachete speciale, in timp ce efoturile de modernizare si retehnologizare a retelelor sunt tot mai sustinute. "Exista in acest moment disponibile peste 100 de canale TV, din care peste 50 sunt cu traducere in romana (voce sau subtitrare)", a precizat Radu Petric, presedintele ACC. In acelasi timp, capacitatea de transport a retelelor este depasita, iar operatorii mici nu au puterea financiara necesara pentru a investi in modernizarea acestora. Urmeaza sa fie lansate tot mai multe anale, iar acest lucru necesita investitii pentru preluarea rapida a lor in oferta pentru public.



"Este clar ca oferta TV este mult mai mare decat cererea, iar programele se dezvolta pe segmente de nisa din ce in ce mai inguste. Efervescenta lansarii acestor programe, stimulata si de anul electoral, contrasteaza cu saturatia spectrului de transmise analogica prin cablu coaxial", a precizat Dinu Malacopol, director executiv al diviziei de Internet, Date si Telefonie a Astral.





Noi probleme pentru operatori



Principalii operatori de cablu din Romania spun ca au reusit sa rezolve o parte din problemele cu care se confruntau de ani de zile, insa se lovesc de altele noi, pe masura ce procesul de aderare la Uniunea Europeana impune noi stantarde.



Una dintre cele mai grave probleme incepe sa fie accesul neautorizat la retelele de cablu.



"In conditiile in care operatorii devin si furnizori de servicii Internet si trafic de date, securitatea retelelor este o problema tot mai acuta", a apreciat Radu Petric. "Pierderea de semnal cauzata de aceste interventii ilegale nu mai inseamna doar purici pe televizor, ci pierderea de informatii si poate duce la compromiterea unui serviciu", a explicat el. Seful Asociatiei cablistilor a reamintit ca s-a obtinut introducerea in codul penal de pedepse pentru astfel de activitati comparabile cu cele primite de oamenii care se branseaza ilegal la retelele de curent electric ale vecinilor.



"Una dintre problemele cu care se confrunta intreaga industrie este lipsa de protectie legala contra conectarilor ilegale, care genereaza pierderi semnificative de venituri si profit, incetinind de fapt modernizarea tehnologica a retelelor, in detrimentrul intregii piete", a apreciat la randul sau Dinu Malacopol. "Oferta de servicii integrate (video-date-voce) este pusa in pericol de conexiunile ilegale, care afecteaza viabilitatea serviciilor", a spus si Ionut Tarcea, marketing manager al RDS Group.



Alte probleme controversate sunt cererea de interconectare intre operatorii de cablu, dar si cea de eliminare a infrastructurii aeriene in favoarea unor cabluri subterane. "Astfel de investitii nu sunt rezonabile din punct de vedere economic si nu cred ca vom putea face acest lucru prin investitii proprii", a declarat Radu Petric. Operatorii spun ca interconectarea nu se poate realiza din punct de vedere tehnic, iar instalarea de cabluri subterane se va putea face laolalta cu ceilalti operatori de utilitati (electricitate, RomTelecom, etc.), cu sprijinul guvernului.



Problema, de fapt, sta in lipsa investitiilor straine in aceasta industrie, spun membrii ACC. "Peste 70% din investitiile in industria de cablu sunt bani romanesti", a declarat Radu Petric. Mai sunt de asemenea probleme cu accesul ilegal la serviciile de televiziune prin cablu, dar si nou-aparutele "retele de bloc", care fac o concurenta neloiala marilor operatori, spun oficialii acestora. Unele retele nu respecta un plan de instalare, nu au autorizatie de instalare si nu platesc taxele catre ANRC. "Daca ar cheltui acesti bani, atunci ar fi obligati sa taxeze serviciul lor poate chiar mai scump decat noi", a declarat Aurel Costea, director general al grupului Astral.



Anul 2004 a fost insa unul pozitiv pentru principalii operatori de pe piata comunicatiilor prin cablu. Grupul RDS/RCS a adunat pe piata locala peste 900.000 de utilizatori, obtinand aprobarea pentru preluarea PCNET, procesul de integrare urmand sa fie incheiat pana la finalul anului. Per-total, grupul RDS/RCS, care are operatiuni si in Ungaria si Slovacia, mizeaza anul acesta la incasari de 110 milioane de dolari, fata de 90 de milioane $ anul trecut. Compania nu a oferit date concrete despre numarul de clienti care utilizeaza serviciile de telefonie si Internet.



Incasarile Astral pe 2004 au urcat la 70 de milioane de dolari, fata de 48,5 milioane de dolari in 2003. Compania nu a precizat numarul de clienti, ci doar a estimat cota sa de piata la 20-25%. "Daca cifra de 3,75 milioane de utilizatori este reala, atunci cota noastra ar fi 20%. In caz contrar, vorbim de 25%", a explicat situatia Aurel Costea, directorul general al Astral. Compania are cam 5.000 de utilizatori de telefonie, iar acestia produc 10% din cifra de afaceri a diviziei de Internet, date si telefonie. Aceasta divizie realizeaza cam 30% din incasarile grupului Astral.



Operatorii de cablu sunt optimisti pentru viitorul apropiat. "In urmatorii 4-5 ani valoarea pietei de comunicatii prin cablu va creste de patru ori", a declarat Aurel Costea. Astral isi va continua de asemenea politica de achizitii pentru extinderea companiei.



De la inceputul anului, operatorul si-a majorat numarul de clienti CATV cu circa 90.000, prin preluarea a trei companii. de asemenea, Astral a cumparat patru furnizori locali de servicii de acces la Internet. In total, compania a platit aproximativ 18 milioane de dolari pentru achizitiile respective.



"Astral nu este de vanzare", a mai spus Oprea. "Sunt speculatii, iar singurul suport real ar putea fi decizia AIG de a isi vinde pachetul de actiuni". Fondul de investitii detine 25% din actiunile Astral. "Structura actionariatului majoritar nu se va schimba", a incheiat Aurel Costea.





Triple-play, poate din 2007



Momentul integrarii in Uniunea Europeana va fi marcat de consolidarea pietei locale si de extinderea ofertelor comparabile cu cele din statele occidentale. Triple-play, strategia prin care operatorii de cablu vor sa devina furnizori de servicii integrate (telefonie, televiziune si Internet prin acelasi fir) va deveni realitate.



"Piata romaneasca de profil va fi consolidata in mare parte, cu cativa operatori puternici, care vor avea oferta triple-play si pachete suplimentare pentru pasionatii de televiziune. Vor exista proiecte pilot cu pachete digitale, in marile orase, precum si poriecte de televiziune prin Internet", a precizat Dinu Malacopol.



"Tehnologiile vor avansa puternic, in special cele digitale, care vor patrunde pe piata si vor castiga un loc important in detrimentrul tehnologiei traditionale", spune Ionut Tarcea. "Tehnologiile noi vor permite in primul rand furnizarea de mai multe pachete de servicii si o disponibilitate mult mai mare a acestora", a apreciat el. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO