Business Hi-Tech

Bill Gates se retrage oficial de la conducerea Microsoft pe 27 iunie

24.06.2008, 20:46 37

Bill Gates se retrage de la conducerea Microsoft pe 27 iunie, cand va fi inlocuit de Steve Ballmer si in conditiile in care compania pe care a fondat-o, considerata mult timp liderul inovatiei, face demersuri pentru a-si diversifica activitatea pe piata publicitatii online, informeaza AFP.
Gates paraseste Microsoft la 33 de ani dupa ce a infiintat compania si, asa cum a anuntat inca din iunie 2006, va ramane presedinte al Consiliului de Administratie al companiei, insa isi va dedica majoritatea timpului activitatilor fundatiei umanitare pe care a infiintat-o impreuna cu sotia sa.
El va abandona complet conducerea Microsoft, care va fi preluata de prietenul sau Steve Ballmer, pe care il cunoaste inca de cand era student la Harvard si care este presedinte executiv al grupului incepand din 2000.
Retragerea lui Bill Gates are loc intr-un moment delicat pentru Microsoft, al carei model de afacere - programele cu plata - este fragil.
Compania a incercat, fara succes, sa achizitioneze Yahoo!, numarul doi mondial pe piata publicitatii online, si trebuie sa gaseasca noi modalitati de a se dezvolta in acest sector.
Diversificarea activitatilor este cruciala pentru Microsoft, deoarece viitorul este nesigur pentru principalele doua surse de venit ale sale, sistemul de operare Windows, in baza caruia functioneaza 90% dintre computerele din lume, si suita de programe Office (care include Word, Excel si Powerpoint). Aceste produse sunt cele care genereaza profiturile operationale ale companiei. La preluarea conducerii Microsoft, Steve Ballmer se afla sub o serie de presiuni, in special dupa ultimele trei luni, in care a avut loc tentativa de preluare a Yahoo!.
Ballmer a spus ca, in cazul deciziilor importante, "il voi consulta pe Bill Gates, prietenul si colegul meu", precizand ca acesta reprezinta "o resursa extraordinara".
Bill Gates a devenit o legenda a informaticii la varsta de 30 de ani si are o avere evaluata in prezent la 58 de miliarde de dolari, fiind al treilea cel mai bogat om din lume, dupa Warren Buffet si Carlos Slim.
Pana in 2006, Gates s-a plasat pe prima pozitie a clasamentului celor mai bogati oameni din lume, realizat de revista Forbes, pentru 13 ani consecutiv.
Gates a inceput sa fie interesat de computere in 1973, an in care a intrat si la Harvard, universitate unde a stat numai doi ani.
La 19 ani, Gates si prietenul lui, Paul Allen, si-au infiintat propria companie, Microsoft lansandu-se pe 4 aprilie 1975. Compania a fost listata la Bursa in 1986.
In anul fiscal 2006-2007, cifra de afaceri a companiei a fost de 51,12 miliarde de dolari, profitul ridicandu-se la 14,07 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO