Business Hi-Tech

Bill Gates: O multime de oameni inteligenti nu sunt buni manageri

14.12.2001, 00:00 52



Continuam publicarea interviului realizat cu Bill Gates, in urma cu cateva zile, la Praga.

Daca in primul "episod" co-fondatorul gigantului Microsoft rememora inceputurile industriei IT si ale companiei sale, in numarul de fata Gates vorbeste despre cultura de companie si despre sansa tarilor mici si mijlocii in era Internet.

Lucian Mindruta.: Cum recunoasteti si cum promovati un lider in interiorul Microsoft, pentru ca aveti nevoie de oameni care stiu sa se concentreze asupra sarcinilor si care fac totul asa cum trebuie. Cum gasiti acel om potrivit?

Bill Gates: Microsoft a "recoltat" multi angajati chiar din universitate. O mare parte din promovari, cel putin in faza initiala, au fost operate dupa formula "cine este cel mai istet pe aici?" Managerii i-au selectat pe cei mai destepti membri ai echipei, pentru ca ei aveau sa fie urmatorii lideri.

Evident, realizand selectia in functie de IQ, am inceput sa fim partinitori, dar, cu timpul, ne-am dat seama ca o multime de oameni isteti nu erau buni manageri, pentru ca aceasta implica mai multe aspecte, astfel incat din acest punct de vedere, ne-am maturizat.

Angajand o multime de tineri isteti, am reusit sa punem bazele unei echipe manageriale.

Cand oamenii vorbesc despre companie, ei se gandesc la aceasta ca si cand ar fi condusa de cativa oameni de top, fara a intelege ca succesul se datoreaza unei echipe care include oameni diferiti, mai ales acum, cand oferta noastra este atat de variata.

L.M.: Marea problema in Romania este birocratia, care este bine impamantenita in toate straturile societatii.

Cum se construieste o companie multinationala - in care evident exista un anumit grad de birocratie - si cum putem sa evitam neplacerile care apar din cauza acestui fenomen, precum imposibilitatea oamenilor de a lua decizii, de a-si asuma responsabilitati, si asa mai departe?

B.G.: Cred ca in afaceri este mai usor decat in alte zone. Dupa cum bine stiti, afacerile sunt puse mereu la incercare. Te misti mai repede decat competitorii tai? Produci la preturi mai mici decat ei? Poti aprecia acest lucru si din interior. De exemplu, care este cel mai bun proiect al tau?

Un alt lucru minunat in folosirea calculatoarelor este ca putem sa aflam opinia angajatilor nostri tot timpul, intrebandu-i "Crezi in viziunea liderului tau? Esti multumit de felul cum te conduce? Crezi ca am putea face un anumit lucru intr-un mod mai simplu?".

Este vorba de un feedback, iar noi adunam datele pentru a vedea care este tendinta, daca o parte a grupului se misca prea incet, daca managementul nu obtine tot ceea ce este mai bun de la oamenii care lucreaza acolo. Eu sunt intotdeauna deschis in ceea ce priveste schimbarea.

Apoi luam deciziile si alegem oamenii potriviti pentru a le pune in practica. Noi operam intr-o industrie in care am vazut si esecuri, dar cautam sa vedem ceea ce se afla mai departe si cum putem ajunge acolo. Acesta ne permite sa fim putin mai eficienti decat alte companii de aceeasi talie.

In ceea ce priveste institutiile, statele dureaza mai mult decat companiile, au responsabilitati de mai mare anvergura, iar un guvern are nevoie de un anumit grad de eficienta. Acestea obiective pot fi atinse prin instrumente cum ar fi Internetul sau e-government care permit patrunderea si aplicarea noilor idei.

Cu toate acestea, guvernele au un alt ritm. ?arile trebuie sa se gandeasca intotdeauna la competitia cu alte tari pentru a obtine aceeasi dinamica ca in afaceri.

L.M.: Ce credeti ca va urma in deceniul urmator? Software gazduit pe Internet si care poate fi descarcat pe computer, sau software incorporat in aparatul respectiv si folosit impreuna cu acesta?

B.G.: Prima nu o exclude pe cealalta.

Faptul ca am reusit sa depasim nivelul standard ne permite sa folosim inteligenta atat "la suprafata", cat si in interiorul echipamentelor cu care lucram, astfel incat acum putem lua tot ce-i mai bun din fiecare - un instrument care sa permita scrierea, recunoasterea vocii, in timp ce serverul poate pastra versiunea scurta a informatiei sau sa faca un back up dupa acea informatie.

Aceasta metoda, care este abia la inceput, este ceva pe care compania compania noastra se bazeaza.

L.M.: Care este sfatul dumneavoastra pentru o tara mica, cu scoli bune si oameni pregatiti, care au putine sanse de a intra in competitie in domeniile traditionale industriale?

B.G.: Cred ca acum se poate spune ca Romania este o tara mai mare decat alte state. In sport, exista un castigator, apoi urmatorii se claseaza pe locul al doilea, al treilea, exista doar un anumit numar de premii. In lumea afacerilor si a economiei exista un loc pentru fiecare.

Romania poate fi mai buna intr-un anumit domeniu decat in altul. In ceea ce priveste Internetul, de exemplu, venitul este fixat functie de un anumit factor cheie, care priveste mai mult pregatirea decat tara in care traiesti. Inainte de era Internet, serviciile nu puteau migra dincolo de granitele dintre state.

Acum daca dispui de structura de comunicatii potrivita, daca introduci Internetul in scoli si te concentrezi asupra educatiei, generatia viitoare va avea un standard de viata cu mult mai ridicat fata de ceea ce exista astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO